Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Γνωριμία με το Ισλάμ (ΚA') - Οι βασικές αρχές του Ισλάμ

Για να μην κουράζεστε και ψάχνετε, θα σας ενημερώσω εγώ συνοπτικά για τις βασικές θεολογικές αρχές του Ισλάμ:

Α) Αυστηρός Μονοθεϊσμός.

Ο Αλλάχ (= Θεός) υπάρχει και είναι μοναδικός, απρόσιτος, ουδείς όμοιός του, δεν έχει γιους και θυγατέρες και μεταξύ αυτού και των άλλων υπάρξεων υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα. Ο ισλαμικός μονοθεϊσμός είναι ανάλογος του εβραϊκού. Απορρίπτει αυστηρά τόσο την πολυθεϊστική ειδωλολατρεία όσο και την χριστιανική τριαδικότητα.

Β) Πίστη στους Αγγέλους.

Είναι όντα δημιουργηθέντα από φως, βρίσκονται διαρκώς στις διαταγές του Θεού και μεσολαβούν μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Ιδιαίτερη τιμή ανήκει στον Μιχαήλ και τον Γαβριήλ. Ειδικά ο δεύτερος όχι μόνο ευαγγελίσθηκε τη Μαριάμ αλλά και υπαγόρευσε το Κοράνι στον Μωάμεθ. Πιστεύουν επίσης και στον Σατανά, που γκρεμίστηκε απ’ τον ουρανό γιατί αρνήθηκε να λατρεύσει τον Αδάμ (που θεωρείται πρώτος Προφήτης), αλλά και στα τζιν, μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ αγγέλων και ανθρώπων που δημιουργήθηκαν απ’ τη φωτιά.

Γ) Πίστη στους προφήτες. 

Πρόκειται κυρίως για προσωπικότητες της Εβραϊκής Βίβλου (Αδάμ, Νώε, Δαβίδ, Σολομών) αλλά και των χριστιανικών γραφών (Ιωάννης Βαπτιστής και Ιησούς). Ως Προφήτη αναγνωρίζουν και τον Μεγαλέξανδρο, που στο Κοράνι αποκαλείται "Δίκερως"! Βέβαια, ο μεγαλύτερος και τελευταίος των Προφητών είναι ο Μωάμεθ.

Δ) Προφητικά Βιβλία.

Ως τέτοια θεωρούνται η εβραϊκή Πεντάτευχος και οι Ψαλμοί, αλλά και τα χριστιανικά Ευαγγέλια. Υποτίθεται πως Εβραίοι και Χριστιανοί παραποίησαν και αλλοίωσαν τα ιερά βιβλία των Προφητών, οπότε αναγκάστηκε ο Θεός να στείλει τον Μωάμεθ για ν’ αποκαταστήσει την Αλήθεια.

Ε) Ανάσταση Νεκρών και έσχατη κρίση.

Το Ισλάμ πιστεύει σε Κόλαση και Παράδεισο, σε μέλλουσα κρίση (από τον Ιησού), σε τιμωρία αμαρτωλών και ανταμοιβή πιστών, στην έλευση του Αντιχρίστου, στην άφεση αμαρτιών, στην ανάσταση των νεκρών και στην αιώνια ζωή. Σέβονται τη Μαριάμ περισσότερο απ’ τους χριστιανούς Προτεστάντες, αποδέχονται τον υπερφυσικό τρόπο γέννησης του Ιησού, τα θαύματα και τη διδασκαλία του. Αλλά αρνούνται τη σύλληψη, τη σταύρωση και συνεπώς την ανάστασή του. Στην αραβική νοοτροπία είναι αδιανόητος ο εξευτελισμός κι ο ατιμωτικός θάνατος των Αποστόλων του Θεού. Οπότε ο Ιησούς απλά αναλήφθηκε στους ουρανούς και στη θέση του σταυρώθηκε κάποιος άλλος.

ΣΤ) Απόρριψη θεότητας Ιησού και Αγίου Πνεύματος.

Ο Ιησούς ήταν Μεσσίας αλλά ουδέποτε ισχυρίστηκε πως είναι Θεός. Αυτό είναι μια βλάσφημη παραχάραξη των χριστιανών. Επίσης, το μόνο "πνεύμα του Θεού" που αναγνωρίζουν είναι ο άγγελος Γαβριήλ. Τέλος, αμφισβήτηση υπάρχει ως προς τον απόλυτο προορισμό του ανθρώπου. Υπάρχουν πολλά χωρία στο Κοράνι που βεβαιώνουν πως όλα στη ζωή μας είναι προκαθορισμένα (κισμέτ), αλλά και άλλα που αναφέρονται στην ανθρώπινη ελευθερία...

16 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Οι χριστιανοί ορθόδοξοι (οι βέροι, όχι οι ιμιτασιόν) πιστεύουν και στην ύπαρξη τελωνίων, εντός της γήινης ατμόσφαιρας. Ενδεικτικά, αντιγράφω τα λεγόμενα ενός "σούπερ" ορθοδόξου στο διαδίκτυο: ".. το πρόβλημα είναι, ότι στον αέρα υπάρχει πλούσια πνευματική κινητικότης και φοβερά αρπακτικά «εναέρια τελώνια» που καραδοκώσι ίνα συλλάβουν αιφνιδιαστικά την μόλις κεκοιμηθήσα ψυχούλα που αρχινά το μεγάλο ταξίδι της προς την αιωνιότητα… και αλοίμονόν μας αν είμεθα απροετοίμαστοι!"
Οπότε τί κοροϊδεύουν τους μουσουλμάνους ότι πιστεύουν σε τζίνια και "ενδιάμεσα πνεύματα" αφού αυτοί δεν είναι καλύτεροι;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Έχεις απόλυτο δίκαιο. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι υιοθέτησαν την αγγελολογία και δαιμονολογία των Ιουδαίων και την ... τερμάτησαν!
Στη Δύση ο χριστιανισμός για να επιβιώσει μετά την εποχή του Διαφωτισμού έκανε πολλές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, αποσιωπόντας τις ακραίες και γελοίες πεποιθήσεις του που διαμορφώθηκαν κουρίως στην εποχή του Μεσαίωνα.
Υποθέτω πως στις επόμενες δεκαετίες κάτι ανάλογο θα κάνει και το Ισλάμ...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και η Ορθοδοξία πρέπει να πράξει τα αντίστοιχα, θα έλεγα! Κι αυτό διότι, δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσει, δεν πέρασε ποτέ από Διαφωτισμό!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Όταν μου κάνει λόγο για "μεσημβρινά δαιμόνια" τον 21ο αιώνα, τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς; Πως δεν είναι παράλογο, αλλά υπέρλογο ή παράλογο σκέτο; 😂

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εντός του Ελλαδικού χώρου δεν είχαμε ποτέ Χριστιανισμό, με την κλασική έννοια! Παρά μόνο ένα μείγμα λαϊκών προλήψεων και δωδεκαθεϊσμού... Οι παπάδες βέβαια κοιτάξαν το συμφέρον της Μπίζνας, τελικά, αφήνοντας το πόπολο να πιστεύει όπως και ό,τι θέλει μέχρι ενός σημείου, κρατώντας κρυμμένο το απεχθές δόγμα από τους βέβηλους και εφαρμόζοντάς το, μοναχά, σε "δόσεις" στους ταλαίπωρους εκείνους που προσέρχονταν στο "μυστήριο" της εξομολογήσεως... Αγνοούν πλήρως δε τους πάπυρους του Ναγκ Χαμάντι, τους Εβιωνίτες, τι πιστεύαν οι πρώτοι χριστιανοί για την αιωνιότητα της κολάσεως, τις διαφορετικές σχολές του χριστιανισμού και άλλα πολλά...

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Η Ορθοδοξία είναι ένα διάτρητο σύστημα και ασυνεπές, απ'όλες τις απόψεις! Νόμισα πως ο Γιανναράς και άλλοι σαν κι αυτόν θα μπορούσαν να διορθώσουν την κατάσταση, αλλά συνειδητοποίησα πως η "Εκκλησία", που ορίζει εκείνος, υπάρχει απλώς στην φαντασία του!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πολύ σωστά όσα λες. Η Ορθοδοξία δεν γνώρισε ούτε Αναγέννηση ούτε Διαφωτισμό. Με τραγικές συνέπειες. Οι "Γιανναράδες" θέλωντας να διασώσουν τον πυρήνα της Ορθοδοξίας κατασκευάζουν μια ιδανική-φανταστική κατάσταση, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, που την αποκαλούν "Εκκλησία", και αυτό που βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας, την πραγματική σαβούρα, τη βαφτίζουν "θρησκεία"...
Και λένε πως η Ορθοδοξία είναι Εκκλησία κι όχι Θρησκεία

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Καλημέρα! Ο Γιανναράς με βοήθησε να βγω από τον βούρκο των οργανώσεων με το "Καταφύγιο ιδεών.. Του το χρωστάω, θεωρώ! Στην αρχή, νόμισα πως εκείνος και άλλοι σαν κι αυτόν θα μπορούσαν να διορθώσουν την κατάσταση, αλλά συνειδητοποίησα πως η "Εκκλησία", που ορίζει εκείνος, υπάρχει απλώς στην φαντασία του! Επιπλέον δε, τα τελευταία χρόνια ρέπει προς έναν ιδιόμορφο συντηρητισμό... Το "Καταφύγιο ιδεών" λειτούργησε σαν καταλύτης για πολλούς! Ξεκατίνιασμα, ξεκατίνιασμα, όμως καλά τους έκανε! Καλά τους έκανε διότι την είχαν δει "ιερά τέρατα" και υπεράνω πάσης κριτικής! Έως σήμερα ακούμε για εξαγιασμένα "τέρατα", όπως κάποιους Διαμαντόπουλους, κάποιους Παρασκευόπουλους Λεωνίδες και πολλούς άλλους.... Και τα "ιερά τέρατα" πρέπει να γκρεμίζονται από τους "θρόνους" τους, αλλιώτικα αποθρασύνονται! Στην πραγματικότητα,όμως, ουδέποτε απέβαλε το πνεύμα και τη στοχοθεσία των οργανώσεων, απλά τα έντυσε με εντυπωσιακή καλλιέπεια και πρόσθεσε και την έννοια της οντολογίας για να εισαγάγει τη θεολογία στα πιο κυριλέ σαλόνια της φιλοσοφίας. Ίσως ισχύει εδώ το "ο κάθε άνθρωπος είναι γέννημα της εποχής του και δέσμιος αυτών"... Σε σχέση, βέβαια, με το σκοταδισμό που υπάρχει εκεί μέσα, ο Γιανναράς φαντάζει ή Πρόοδος!! Γνωστός μου, ανεκδιήγητος θεολόγος, όταν τον ρώτησα για τη στάση της Εκκλησίας στη δικτατορία σήκωσε τους ώμους του και απάντησε: "ε και με ποιους θα πήγαινε; με εκείνους που λέγαν πως η θρησκεία είναι το όπιο του λαού;" Όσο δε, για τους "πατεριστές" εκείνους του Βοθροδόξου Τρύπου (αλλιώς δεν μπορώ να τον πω!) και τους λοιπούς φονταμενταλιστές, πρέπει να εμβαθύνουν στη σημασία της φράσης: "ο καθένας δεν κοιτάει την καμπούρα του", καθώς είναι αυτοί που κατηγορούν τους Ρωμαιοκαθολικούς ότι δέχονται έναν "αλάθητο" Πάπα την ίδια στιγμή που οι ίδιοι δέχονται χιλιάδες αλάθητους "παπίσκους"..

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Άσχετο, αλλά μου άρεσε η παρομοίωση που έκανες, σε προηγούμενο post, με την ταινία εκείνη: "Πάρτυ με λουκάνικα"! Δυνατή όντως!! Και αναρωτιέμαι, πραγματικά, αν αυτό το cartoon φτιάχτηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο που λες κι εσύ..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Βλέπω ξέρεις πολλά! Πρόσωπα και πράγματα!
Όντως, το Καταφύγιο Ιδεών έπαιξε απομυθοποιητικό ρόλο και επιτάχυνε
την παρακμή των (παρα)εκκλησιαστικών οργανώσεων.
Όμως ο Γιανναράς ποτέ δεν μπόρεσε να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο που τον
συνέδεε με αυτού του είδους τη θρησκευτικότητα.
Ακόμα και στο εξωτερικό που πήγε για σπουδές, έπεφτε σαν τη μύγα στο σκατό!
Π.χ. στο παρίσι έμπλεξε με κάτι ανεκδιήγητους Ρώσους της Διασποράς και στη Γερμανία
με κάτι προτεστάντες πουριτανούς, τρις-χειρότερους απ’ τους Ζωϊκούς

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δυστυχώς, κάθε άνθρωπος είναι "γέννημα" της εποχής και των συνθηκών στις οποίες διαμορφώθηκε. Δεν πιστεύω στην απόλυτη ελευθερία! Το περιβάλλον και οι εμπειρίες που γεύεται κανείς παίζουν καθοριστικό ρόλο, πολλές φορές..

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Πέρασα κι εγώ, δυστυχώς, από τις παρα-εκκλησιαστικές οργανώσεις..
Και πώς να μην περάσω, αφού είναι το πρώτο πράγμα που συναντάς μέσα στην Εκκλησία;
Δε πα, ο Γιανναράς, να τις χαρακτηρίζει "προτεσταντικές- πιετιστικές";
Η Εκκλησία τις έχει "αγκαλιάσει" χρόνια τώρα!!

Ψονθομφανήχ είπε...

Υπήρξε και η φάση της μεταξύ τους έχθρας, όπου η Εκκλησία διέβλεπε πως οι οργανώσεις την παραγκωνίζουν και την επισκιάζουν με την υπερδραστηριότητά τους.
Πάντως σήμερα τόσο η Εκκλησία όσο και οι Οργανώσεις βρίκσκονται σε φάση βαθειάς παρακμής και φυλορροούν...
Άσκαρ

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Ξέρεις πόσες ενορίες έχουν υιοθετήσει το "οργανωσιακό" μοντέλο δράσης;
Ακόμα και ο τρόπος κατήχησης είναι ο ίδιος με αυτός των οργανώσεων!
Και πώς να μην είναι αφού τα "κατηχητικά" (Sunday schools) είναι καθαρά προτεσταντικός τρόπος "εκμάθησης" της πίστης.. Εξαρχής, ήταν "βραχυκυκλωμένοι" οι παραεκκλησιαστικοί στην όλη υπόθεση!

Ψονθομφανήχ είπε...

Σωστά...