Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Γνωριμία με τους πρώτους Χριστιανούς (Α’ - "Θωμιστές")

Έχουμε ξαναπεί πως τους τρεις πρώτους αιώνες δεν υπήρχε ένας αλλά εκατοντάδες "χριστιανισμοί". Και πως κάθε κοινότητα-εκκλησία είχε τη δική της πίστη και το δικό της Ευαγγέλιο.
Μια απ’ αυτές τις κοινότητες ήταν και οι "Θωμιστές". 
Εδώ πρέπει να κάνουμε μια αναγκαία διάκριση: "Θωμική" λέγεται κι η χριστιανική εκκλησία της Ινδίας, που θεωρεί πως την ίδρυσε ο ίδιος ο Απόστολος Θωμάς τον 1ο αιώνα.
Εμείς θ' ασχοληθούμε με τους "γνωστικούς Θωμιστές", που ονομάστηκαν έτσι απ’ το Ευαγγέλιο που χρησιμοποιούσαν, το "Κατά Θωμάν".
Το Ευαγγέλιο αυτό, όπως και όλα τα "μη αναγνωρισμένα", η επίσημη Εκκλησία έδωσε μακραίωνο αγώνα να το εξαφανίσει από προσώπου γης, για να μπορεί να περνάει ευκολότερα η προπαγάνδα της υπέρ των τεσσάρων δήθεν "κανονικών" Ευαγγελιών.
Ο Θεός όμως αγαπάει τον κλέφτη (την επίσημη Εκκλησία) αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη (τις πρώτες αυθεντικές χριστιανικές κοινότητες)!
Κι έτσι, το 1945, σε μια περιοχή της Αιγύπτου, κοντά στο Σουδάν, Ναγκ Χαμαντί λέγεται, ανακαλύφθηκε το περιβόητο "Κατά Θωμάν" Ευαγγέλιο της εξαφανισμένης-διωγμένης κοινότητας των Θωμιστών.
Το Ευαγγέλιο αυτό γράφτηκε γύρω στο 50 μ.Χ., δηλαδή τουλάχιστον 100 χρόνια νωρίτερα απ’ τα επίσημα Ευαγγέλια. 
Γι’ αυτό έχει και τη μορφή των αρχικών Ευαγγελίων. Περιλαμβάνει μόνο 114 λόγια του Ιησού, ενώ απουσιάζει κάθε αφηγηματική και βιογραφική αναφορά. 
Τα λόγια του Ιησού υποτίθεται πως κατέγραψε και διέσωσε ο μαθητής του Θωμάς, αλλά δεν αποδίδουν μια συγκεκριμένη και σαφή εικόνα του Ιησού.
Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην εκ παρθένου γέννηση του Ιησού, στη δημόσια δράση, στα θαύματα, στο μυστικό δείπνο, στο πάθος και στην Ανάστασή του. Δεν αναφέρεται η λέξη "Χριστός", λείπει κάθε υπαινιγμός στη θεότητά του, και εμφανίζεται αποκλειστικά ως μεγάλος διδάσκαλος. Είναι προφανής η εικόνα σύγχυσης που επικρατούσε στον πρωτοχριστιανικό κόσμο για το πρόσωπο του Ιησού.
Γενικά, μπορούμε να πούμε πως τα λόγια που φέρεται να είπε ο Ιησούς είναι σκοτεινά και ανεξήγητα αν δεν χρησιμοποιήσουμε το ερμηνευτικό κλειδί του γνωστικού μύθου περί ουράνιας καταγωγής του ανθρώπου, πτώσης του στον υλικό κόσμο, της λήθης ως συνέπεια αυτής της πτώσης, αλλά και της δυνατότητας επιστροφής και επανένωσης με τη θεία σφαίρα μέσω της λυτρωτικής Γνώσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: