Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Οι Καμπάνες της Κυριακής (ΚΓ')

Οι "Πράξεις των Αποστόλων" περιγράφουν δυο θαύματα του Πέτρου: τη θεραπεία του παράλυτου Αινέα και την ανάσταση της Ταβιθά. 
Να μια καλή ευκαιρία να πούμε και δυο λόγια για τον απόστολο Πέτρο. Τον οποίον η Καθολική Εκκλησία θεωρεί ιδρυτή της, πρώτο επίσκοπό της, και σ' αυτόν θεμελιώνει ο Πάπας το πρωτείο του!
Για να μην μακρυγορούμε: δεν υπάρχει κανένα ιστορικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αυτούς. Ούτε, φυσικά, πως ο Πέτρος μαρτύρησε στη Ρώμη.
Το πιθανότερο είναι πως ο Πέτρος δεν πήγε ποτέ στη Ρώμη.
Όλος αυτός ο "μύθος" βασίζεται στην πρώτη επιστολή του Πέτρου, που αναφέρει ως τόπο συγγραφής την "Βαβυλώνα".
Οι ερμηνευτές θεωρούν πως γράφοντας "Βαβυλώνα" ο Πέτρος εννοεί τη Ρώμη, λόγο της μεγάλης.διαφθοράς που επικρατούσε εκεί.
Αλλά αυτή είναι μια πολύ "τραβηγμένη" ερμηνεία. 
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το όνομα «Βαβυλώνα» αναφέρεται στην πόλη του Ευφράτη και όχι στη Ρώμη. Άλλωστε, στην αρχαία πόλη της Βαβυλώνας και στα περίχωρά της κατοικούσαν πολλοί Ιουδαίοι. 
Η Αγία Γραφή δεν περιέχει καμιά ένδειξη για το ότι με τη λέξη «Βαβυλώνα» εννοείται ειδικά η Ρώμη ούτε αναφέρει ότι ο Πέτρος βρέθηκε ποτέ στη Ρώμη. 
Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι ο Πέτρος υπέστη μαρτυρικό θάνατο στη Ρώμη ήταν ο Διονύσιος, επίσκοπος της Κορίνθου το δεύτερο ήμισυ του δεύτερου αιώνα. 
Νωρίτερα, ο Κλήμης της Ρώμης, αν και μνημονεύει μαζί τον Παύλο και τον Πέτρο, τονίζει ότι μόνο ο απόστολος Παύλος κήρυξε και στην Ανατολή και στη Δύση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Πέτρος ουδέποτε πήγε στη Δύση. 
Εφόσον, όπως φαίνεται, ο άγριος διωγμός των Χριστιανών από τη ρωμαϊκή κυβέρνηση (υπό τον Νέρωνα) δεν είχε αρχίσει ακόμη, ο Πέτρος δεν είχε κανέναν λόγο να συγκαλύψει την ταυτότητα της Ρώμης χρησιμοποιώντας άλλο όνομα. 
Όταν ο Παύλος έγραψε στους Ρωμαίους, στέλνοντας χαιρετισμούς σε πολλούς στη Ρώμη ονομαστικά, παρέλειψε τον Πέτρο. Αν ο Πέτρος ήταν εξέχων επίσκοπος εκεί, θα ήταν απίθανο να τον παραλείψει. 
Επίσης, το όνομα του Πέτρου δεν συμπεριλαμβάνεται στα ονόματα εκείνων που στέλνουν χαιρετισμούς μέσω των επιστολών τις οποίες έγραψε ο Παύλος από τη Ρώμη —Εφεσίους, Φιλιππησίους, Κολοσσαείς, 2 Τιμόθεο, Φιλήμονα, Εβραίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: