Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ο "ιερός μαζοχισμός"...

 

Προσεγγίζοντας κανείς εμπειρικά τις διάφορες θρησκείες δεν μπορεί να μην διαπιστώσει πως κυριαρχεί το φαινόμενο του "ιερού μαζοχισμού". Ή, μάλλον, για να ακριβολογούμε, ένας ιδιότυπος συνδυασμός: Απ' την μια έχουμε τον μαζοχισμό των πιστών, που ασφαλώς αντλούν κάποιας μορφής ηδονή εξουθενώνοντας την προσωπικότητα και το σώμα τους. Και, αφετέρου, έχουμε τον "πανούργο σαδισμό" των ιερατείων. 
Κι επειδή οι πιστοί γουστάρουν πόνο και το ιερατείο τον προσφέρει απλόχερα, έφτιαξαν κι έναν θεό που άνετα θα τον χαρακτηρίζαμε "αρχιβασανιστή". Αυτός βασανίζει τους πάντες, ακόμα και τους εκπροσώπους του στη γη...
Τελικά, ίσως έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν πως στην ανθρώπινη φύση υπάρχει και ένα πανίσχυρο ένστικτο αυτοκαταστροφής, που αντιμάχεται το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

3 σχόλια:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Στην πραγματικότητα αλληλοσυμπληρώνονται!
Να πώς: η καταστροφή η δική σου -που στην πραγματικότητα εγώ την προκαλώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση- ικανοποιεί το δικό μου ένστικτο αυτοσυντήρησης! ("Σώζομαι" με το να "θυσιάσω" εσένα!!) Το "ζώον" που λέγεται "άνθρωπος" μοιάζει εδώ ένα "θηρίο με ρούχα"!!!
Κι ένα ενδιαφέρον βιβλίο: https://enalios.gr/shop/eu-zin-mageiriki/%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%B8%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B1/

Ψονθομφανήχ είπε...

εύστοχο!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δεν είναι τραγικό η "ζωή" να σε οδηγεί σε τέτοια συμπεράσματα, έχοντας ξεκινήσει με τις καλύτερες των προθέσεων;