Για να καταλάβουμε κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκε ο Χριστιανισμός, πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.
Σε γενικές γραμμές, απ' τον 3ο αι. π.Χ μέχρι το 4ο αι. μ.Χ., απ' την Ισπανία ως την μακρινή Ινδία επικρατούσε ένα ιδιόμορφο καθεστώς παγκοσμιοποίησης και ανάμειξης των πάντων: θρησκειών, φιλοσοφιών, τρόπων ζωής...
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα:
Μετά το θάνατο του Μεγαλέξανδρου η Αίγυπτος πέρασε στα χέρια της δυναστείας των Πτολεμαίων.
Οι νέοι εξουσιαστές έπρεπε να κάνουν τους αναγκαίους θρησκευτικούς-πολιτισμικούς συμβιβασμούς για να διατηρηθεί η ψυχική και εδαφική ενότητα του κράτους.
Αρχικά ικανοποίησαν την απαίτηση των ελληνιστών Ιουδαίων της Αλεξάνδρειας, και μετέφρασαν στα ελληνικά τη Βίβλο τους (Παλαιά Διαθήκη).
Παράλληλα προχώρησαν στη δημιουργία ενός νέου Θεού, του Σέραπι, που θα αποτελούσε τη συγκολλητική ουσία μεταξύ του ντόπιου αιγυπτιακού πληθυσμού και των Ελλήνων Εθνικών.
Ειδικό "θρησκευτικό συνεργείο", αυτό που εγώ ονομάζω "40 κατασκευαστές θρησκειών προτείνουν...", ανέλαβε να ολοκληρώσει με επιτυχία το σχέδιο.
Πήραν στοιχεία απ' τον αρχαίο αιγυπτιακό θεό Όσιρη, τ' ανάμειξαν με τη λατρεία του Πλούτωνα και της Δήμητρας, κι έδωσαν στο νέο "μείγμα" το όνομα μιας παλιάς αλλά ασήμαντης θεότητας: Σέραπις.
Αυτόν τον πάντρεψαν με την Ίσιδα, κι εξέχοντες ποιητές ανέλαβαν να γράψουν εκλεκτούς ύμνους στο νέο Μεγάλο Θεό.
Στην Αλεξάνδρεια χτίστηκε προς τιμήν του το Σεράπειον, ο μεγαλύτερος και λαμπρότερος ναός της Μεσογείου, και το γλυκό έδεσε...
Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον Χριστιανισμό.
Γύρω απ' το πρόσωπο του Ιουδαίου Ιησού ενώθηκαν αιγυπτιακοί, περσικοί, ιουδαϊκοί κι ελληνικοί μύθοι, προστέθηκε μπόλικη δόση από Ορφέα, Όσιρη, Μίθρα και Διόνυσο, αφομοιώθηκαν κάπως άτσαλα θρησκειο-φιλοσοφικά στοιχεία του Ινδουισμού-Βουδισμού-Τζαϊνισμού-Κομφουκιανισμού, η ορολογία της ελληνικής φιλοσοφίας κυριολεκτικά "λεηλατήθηκε", κι έτσι μας προέκυψε ο "Χριστιανισμός του 4ου αιώνα", που είχε ελάχιστη έως καθόλου σχέση μ' εκείνον των δύο πρώτων αιώνων.
Έπρεπε όμως να κατασκευαστεί μια νέα συγκολλητική ουσία για την κατακερματισμένη κοινωνικά, εθνικά και πολιτιστικά ρωμαϊκή αυτοκρατορία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου