Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Παναγιές τ' Αιγαίου (Α') - Ιερές "ατιμίες"!

Στο λόφο που σήμερα είναι ο ναός της Παναγιάς της Τήνου ήταν χτισμένο στην αρχαιότητα ένα θέατρο αφιερωμένο στο θεό Διόνυσο.
Και στους βυζαντινούς χρόνους υπήρχε ναός του Τιμίου Προδρόμου που κατέστεψαν σε μια επιδρομή τους Σαρακηνοί πειρατές.
Όλοι το ξέραν στο νησί πως στο σημείο εκείνο υπήρχε θαμμένος ναός. Και δεν θέλει και πολύ φαντασία για να υποθέσεις πως όλο και κάποιες εικόνες θα είχαν θαφτεί στα ερείπιά του.
Γι' αυτό ήταν της μόδας να βλέπουν οι Τηνιακοί οράματα, πως στο μέρος εκείνο ήταν "κρυμμένη" κάποια εικόνα.
Ένα τέτοιο "όραμα" είδε και η μοναχή Πελαγία, κι οι δημογέροντες του νησιού αποφάσισαν να κάνουν κάποιες επιφανειακές ανασκεφές όπου βρέθηκαν τα θεμέλια του παλιού βυζαντινού ναού καθώς κι η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η εύρεση συνέπεσε και με την ελληνική επανάσταση (1823), ο Ευαγγελισμός συνδέθηκε με το χαρμόσυνο μήνυμα της λευτεριάς, ήρθε κι έδεσε το γλυκό.
Η εκκλησιά που χτίστηκε έγινε εθνικό και θρησκευτικό σύμβολο, κι ας γιορτάζεται την ημέρα της Κοίμησης  αντί του Ευαγγελισμού!
Είναι κι αυτό μια απ' τις μικρές κι επιτρεπτές "ατιμίες"...
Βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια η εικόνα δεν φαίνεται! Έχει καλυφθεί με διάφορα χρυσαφικά και τάματα. Έτσι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, ουσιαστικά προσκυνάμε ρολόγια και βραχιόλια.
Αν βάλεις και τα εκατοντάδες καντίλια και τάματα που κρέμονται από παντού, δημιουργείται ένα εντελώς γελοίο κι αντιπνευματικό θέαμα, που απορώ πώς ακόμα δεν έχει προκαλέσει την αντίδραση κάποιου συνετού ανθρώπου της Εκκλησίας.
Και περνάμε στην όμορφη Πάρο, και στην Εκατονταπυλιανή της.
Βρίσκεται λίγα μέτρα απ' την παραλία, εκεί που οι βορειοευρωπαίες αποκαλύπτουν τα υπέροχα στητά στήθια τους, με τις ρόγες έτοιμες να θηλάσουν μοσχάρι...
Ο πρώτος ναός χτίστηκε σε τούτο το σημείο επί Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Αλλά η μεγαλοπρεπής εκκλησιά που θαυμάζουμε σήμερα είναι του 6ου αιώνα, επί Ιουστινιανού!
Αυτή είναι πράγματι αφιερωμένη στην Κοίμηση.
Και τα παλιότερα χρόνια η Πάρος ήταν το επίκεντρο του δεκαπενταυγουστιάτικου πανηγυριού.
Γι' αυτό κι οι Παριανοί λεν με παράπονο πως "οι Τηνιακοί μας έκλεψαν την Παναγιά"...

1 σχόλιο:

αθεόφοβος είπε...

Εκτός από τα όσα γράφεις για την εικόνα, στο ισόγειο της Παναγίας της Τήνου υπάρχουν στην σειρά δωμάτια με κολυμπήθρες που για να μην χάνεται χρόνος και χρήμα έχουν αποχέτευση όπως οι νιπτήρες!