Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Τι και ποιοι εμποδίζουν τις αλλαγές στον εκκλησιαστικό χώρο; (του Γιάννη Νικολουδάκη)

Η λέξη "αλλαγή" είναι δαιμονοποιημένη από αρκετούς μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο.
Τους το λες και σου κοπανάνε ότι η Εκκλησία δεν αλλάζει, διότι ο Χριστός δεν αλλάζει και είναι "ο ίδιος και παρατεινόμενος εις τους αιώνας".
Ειδικά οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν σπήλαια φανατικών και αντιδραστικών, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή αυτού του "πολέμου" απέναντι σε οποιαδήποτε ιδέα αλλαγής!
Γι' αυτό συνηθίζω και λέω πως αν η Εκκλησία ήθελε να αλλάξει πραγματικά θα κοιτούσε να απομονώσει τέτοιες φωνές, ακόμα και να διαχωρίσει τη θέση της από τις εν λόγω παρασυναγωγές... Αλλά δεν το κάνει, είτε από φόβο μήπως χάσει οπαδούς, είτε διότι οι οργανωσιακοί κι η νοοτροπία τους έχουν διεισδύσει στον εκκλησιαστικό χώρο, διαβρώνοντάς τον. 
Παίζονται συμφέροντα. Φανταστείτε ότι αυτές οι οργανώσεις έχουν μέχρι και εκπαιδευτήρια! "Απόστολος Παύλος", "Ελληνική παιδεία", "Θεομήτωρ" είναι μερικά από αυτά... Θυμηθείτε επίσης ιεράρχες όπως Χριστόδουλος, Αμβρόσιος, Καλλίνικος (και οι τρεις μέλη της "Χρυσοπηγής"), Μεσογαίας Νικόλαος (ο αδερφός του Αστέριος είναι στην παραεκκλησιαστική οργάνωση του "Σωτήρος") και πολλοί άλλοι. 
Χτυπητό παράδειγμα ιεράρχη οργανωσιακότατου στη νοοτροπία, ο οποίος μετέφερε το θεοκρατικό κράτος της πάλαι ποτέ Καλβινιστικής Γενεύης σε ακριτική πόλη της Ελλάδος, αποτελεί ο γνωστός και μη εξαιρετέος Καντιώτης! Ζωντανό παράδειγμα του πόσο η τυπολατρία, σε συνδυασμό με λογής-λογής ψυχολογικές αγκυλώσεις και νοσηρή θρησκευτικότητα, καταντά άρρωστο κάποιον! Αυτός ο άνθρωπος είχε εξωτερικά την επιγραφή του "ορθοδοξότατου", αλλά δεν ήταν παρά ένας καλβινιστής, πουριτανός!
Όχι στο γράμμα του δόγματος, αλλά στο πνεύμα...
Το εκνευριστικό σε αυτόν τον τύπο και τους οπαδούς του ήταν ότι θεωρούσαν εαυτούς ότι νομιμοποιούνταν να ελέγχουν και να κρίνουν τους πάντες και τα πάντα! Ασκούσαν το λεγόμενο "ελεγκτικό κήρυγμα", όπως προσφιλώς το ονομάζαν... Πνευματικό τέκνο αυτού ήταν και ο Σωτηρόπουλος, ο Νικόλαος, ο οποίος διακατεχόταν από την ίδια νοοτροπία μ' εκείνον.
Έλεγχος παντού, καυτηριασμός των κακώς (νομιζομένων) εχόντων, εμμονή στην αμαρτία -ιδίως τη σαρκική- και την αιώνια κόλαση...
Επειδή έχω δει κάποια πράγματα από μέσα, οφείλω να υπενθυμίσω ότι το ευαγγελικό "πολλοί οι κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί" ερμηνεύεται ... φαντάζεστε πώς! Μαντέψτε πόσοι είναι οι "κλητοί" και πόσοι οι "εκλεκτοί" τελικά και που ανήκουν! 
Η νοοτροπία ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη σωστή θρησκεία είναι δύσκολο να σβήσει, διότι είναι συνυφασμένη και με μπόλικο εθνικισμό!
Προφητείες για την (Μ)Πόλη, το ξανθό γένος και δε συμμαζεύεται δίνουν και παίρνουν έως σήμερα...

5 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Εμείς οι παλιοί Κνίτες είχαμε ένα ρητό:
"μια φορά Κνίτης, για πάντα Κνίτης"!
Αυτό μάλλον ισχύει και στους Χριστιανούς:
"μια φορά καλβινιστής/πουριτανός, για πάντα κ-π"!
Οπότε. φίλε Γιάννη, μήπως κι εσύ κατακρίνεις όλες
τις "φυλές" των Χριτιανών ως "καλβινιστής" απ' την
ανάποδη? χαχαχα
Καλημέρες

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Χα, χα ποιός ξέρει;; Ίσως η θητεία μου στα εκκλησιαστικά περιβάλλοντα μου άφησε ένα κουσούρι, ανεξάλειπτο μέχρι σήμερα! Οι πιο "προχώ" χριστιανοί πάλι αρνούνται όλη την πουριτανική κληρονομιά της θρησκείας τους και τη φορτώνουν όλη στον σβέρκο εκείνου που τους την επισημαίνει με αναφορές, ψυχολογιστικού τύπου, σε "ενοχικά συμπλέγματα", "προβολής του κακού του εαυτού στους άλλους", "κακούς ποιμένες που παρενόησαν την αυθεντική ορθοδοξία" καθώς και με αναφορές στη γνωστή "θεωρία" του Παϊσίου για τις μύγες και τις μέλισσες (όπου η "μύγα" πάει στα σκατά, η "μέλισσα" στα καλά κ.ο.κ.)... Ξέρουν να ελίσσονται, με δυο λόγια, σαν τους χαμαιλέοντες! Περισσότερο δεν λυπάμαι τους έξυπνους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί μέσα, παρά τους αποδέκτες τους! Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από την υπηρεσία της "ιδιοφυΐας" στο βωμό μιας ιδεολογίας!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ένα ερώτημα είναι αν μπορούμε να μιλάμε για "ιδιοφυίες", έστω
και εντός εισαγωγικών, σε ιδεολογικούς και θρησκευτικούς χώρους.
Εξ ορισμού, η ευφυία δεν χωράει/δεν υπηρετεί μαντριά!

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Εκτός κι αν έχει συμφέρον να υπηρετεί! Και συμφέρον δεν είναι μόνο το υλικό, αλλά πολλές φορές και το ψυχολογικό!! Πόσοι δεν έχουν ανάγκη να το παίζουν αυθεντίες και να επιβάλλονται στους άλλους; Αυτή η κλίση παίρνει τέτοια μορφή που εκείνοι, οι οποίοι τη διαθέτουν θεωρούν εαυτούς "ψυχοσώστες", ότι νοιάζονται για τον πλησίον και τα σχετικά... Εξαπατάνε τόσο καλά τους εαυτούς τους που αγνοούν ότι ορμώνται από καθαρά εγωιστικά ορμέμφυτα! Πρόκειται για "ιδιοφυείς νάρκισσους" 100%...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

όσοι εξαπατούν τους εαυτούς τους, τους άλλους ή το παίζουν
ψυχοσώστες, αυτοακυρώνονται ως ευφυείς...