Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Προ Χριστού... Χριστοί! (Γ’) Ηρακλής και Κρίσνα

Οι δυο αυτοί "Υιοί του Θεού" σχετίζονται περισσότερο με τους ηλιακούς μύθους παρά με τον κύκλο της βλάστησης. Και οι δύο θεωρούνται μεγάλοι ευεργέτες της ανθρωπότητας, ο πρώτος περισσότερο σε υλικό επίπεδο, ο δεύτερος σε πνευματικό.
Ο Ηρακλής υπάρχει στη μυθολογία των περισσότερων λαών, με διαφορετικές βέβαια ονομασίες. Οι "άθλοι" του συμβολίζουν την προσπάθεια του προϊστορικού ανθρώπου να επιβληθεί στα στοιχεία της άγριας φύσης. 
Νίκησε ακόμα και τον θάνατο αφού κατέβηκε στον Άδη, υπέταξε τον Κέρβερο και στο τέλος αναλήφθηκε στους ουρανούς. Όλη του την πορεία συνόδευαν οι προσευχές και η ευγνωμοσύνη των θνητών.
Ο Κρίσνα γεννήθηκε, σύμφωνα με το καθιερωμένο μοτίβο, σε μια σπηλιά από την παρθένα Νεβάκι ενώ ένα ολόλαμπρο αστέρι έκανε γνωστή την υπερφυσική γέννησή του. Οι δυνάμεις του Κακού προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν, εξοντώνοντας άδικα πολλά βρέφη. 
Ήταν μέγας θαυματοποιός, θεραπεύοντας λεπρούς, τυφλούς, χωλούς, ανέσταινε πεθαμένους και προστάτευε κάθε φτωχό και καταπιεσμένο. 
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη θανατώθηκε σταυρωμένος σε ένα δέντρο, κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο, αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς παρουσία χιλιάδων μαρτύρων. Και θα επιστρέψει την έσχατη μέρα να κρίνει ζωντανούς και νεκρούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: