Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Η "θρησκευτική περιπλάνηση" του Κωνσταντίνου (Ε’ - Κατέστρεψε εθνικούς ναούς;)

Λέγαμε σε προηγούμενη ανάρτηση πως ο Κωνσταντίνος έδωσε εντολή να κατεδαφιστεί το τέμενος της Αφροδίτης στο Λίβανο. Ήταν αυτό μια μεμονωμένη ενέργεια ή αποτελούσε γενικευμένη πρακτική του συγκεκριμένου αυτοκράτορα;
Όλες οι αξιόπιστες ιστορικές πηγές βεβαιώνουν πως ο Κωνσταντίνος δεν έδωσε εντολή να καταστραφεί άλλος εθνικός ναός.
Ο επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβιος στο έργο του "Βίος Κωνσταντίνου" ισχυρίζεται πως ο Καίσαρας έδωσε εντολή να κατεδαφιστεί ο μεγαλοπρεπής ναός του Ασκληπιού στις Αιγές της Κιλικίας.  Σύμφωνα με άλλη πηγή η κατεδάφιση έγινε απ’ τον Κωνστάντιο, διάδοχο του Κωνσταντίνου.
Ο Ευσέβιος, όπως και όλοι οι χριστιανοί της εποχής του, μισούσαν τον Ασκληπιό, τον θεό "φιλάνθρωπο" και "σωτήρα", γιατί ανταγωνιζόταν τον δικό τους Ιησού. Η καταστροφή του ναού του "μεγάλου θεραπευτή" ήταν για τους χριστιανούς μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ταπεινώσουν μια ανταγωνιστική λατρεία.
Όμως το πιθανότερο είναι πως ο χριστιανός επίσκοπος της πόλης, με την ανοχή ασφαλώς των αρχών, αφαίρεσε την εξωτερική κιονοστοιχία του ναού για να την χρησιμοποιήσει στο κεντρικό κλίτος μιας εκκλησίας.
Αργότερα ο Ιουλιανός έδωσε εντολή στους χριστιανούς να αποκαταστήσουν τη ζημιά που έκαναν με δικά τους έξοδα. Η επιστροφή των κιόνων απετράπη λόγω της δυναμικής αντίδρασης των φανατικών χριστιανών, που φυσικά απέδωσαν την μη υλοποίηση της βασιλικής εντολής σε "θεία παρέμβαση"!
Εθνικοί ναοί άρχισαν να γκρεμίζονται με αυτοκρατορική εντολή απ’ την εποχή του Θεοδοσίου και κυρίως μετά το 386 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: