Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Μεγάλη μούφα η "πρωτοκαθεδρία" του Πέτρου!

Ο Πέτρος φαίνεται πως έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της χριστιανικής θρησκείας.
Γύρω απ’ το πρόσωπό του οι πληροφορίες που μας δίνει η Χριστιανική Βίβλος είναι αντιφατικές και δυσερμήνευτες.
Κάποια στιγμή ο Ιησούς υποτίθεται πως δήλωσε στον Πέτρο ότι θα του δώσει τα κλειδιά της Ουράνιας Βασιλείας. Τι ήθελε να πει ο ποιητής; 
Αν υποθέσουμε πως "Ουράνια βασιλεία" είναι η ίδια η Εκκλησία, από πού κι ως πού το κλειδί της θ’ ανήκει αποκλειστικά σ’ ένα άτομο; Δεν φτάνει που θεμέλιο της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Ιησούς; Γιατί πρέπει να υπάρχει και "κλειδοκράτορας";
Αν πάλι υποθέσουμε πως εννοεί τον Παράδεισο, ακούγεται πολύ γελοίο να κρατάει τα κλειδιά του ένας άνθρωπος, εξ ου και τα χιλιάδες ανέκδοτα με τον Πέτρο που υποδέχεται στην πόρτα του παραδείσου και τον κουτσή Μαρία..
Βέβαια, οι Επίσκοποι της Ρώμης δεν άφησαν να πάει χαμένη την ευκαιρία. Ερμήνευσαν κατά γράμμα τη δήλωση του Ιησού, οπότε αυτός που ελέγχει τους Ουρανούς, ελέγχει και το περιεχόμενό τους, άρα και τη Γη ολόκληρη, οπότε ο εκάστοτε διάδοχος του Πέτρου, δηλαδή ο Πάπας, είναι ο κυρίαρχος του πλανήτη μας!
Κάπου αλλού ο Ιησούς φέρεται να λέει στον Πέτρο πως ό,τι αυτός θα δένει στη γη, θα δένεται και στον Ουρανό. Η ιδέα αυτή δεν είναι καθόλου πρωτότυπη. 
Κατ’ αρχήν η έννοια του "δεσίματος" θυμίζει πολύ την μαγεία. Και η αντιστοιχία ουρανού-γης θυμίζει την πλατωνική θεωρία των ιδεών! Όπου ό,τι υπάρχει στη γη είναι αντανάκλαση του ουρανού, άρα όταν κάτι "δένεται" στη γη "δένεται" και το ουράνιο πρωτότυπό του! 
Αλλά κι εδώ οι θεολόγοι της Δύσης έκαναν τη ματσαράγκα τους. Θεώρησαν πως ο Ιησούς έδωσε στον Πέτρο, και συνεπώς σε όλους του Πάπες Ρώμης, την εξουσία να δεσμεύουν και να αποδεσμεύουν τους λαούς απ’ τον όρκο πίστη τους στον εκάστοτε κοσμικό βασιλιά! Οπότε, καταλαβαίνετε που καταλήγει η ιστορία...
Σε άλλο σημείο ο Ιησούς δηλώνει κατηγορηματικά πως ο Πέτρος θα είναι η πέτρα στην οποία θα οικοδομηθεί η Εκκλησία. Πρόκειται για μια δήλωση απόλυτα αντιφατική με το υπόλοιπο περιεχόμενο της Χριστιανικής Βίβλου. 
Υποτίθεται πως η Εκκλησία είναι θεοϊδρυτη και πως θεμέλιο και ακρογωνιαίος λίθος της είναι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος. Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο ο Θεός να έκανε ένα τόσο χοντροκομμένο λογοπαίγνιο-ευφυολόγημα. 
Φυσικά, κι αυτή τη δήλωση του Ιησού εκμεταλλεύτηκαν οι Πάπες Ρώμης για να εδραιώσουν τη δική τους θρησκευτική και πολιτική εξουσία.
Αν όλα τα παραπάνω τα συνδυάσουμε και με το μύθο της δήθεν επισκέψεως του Πέτρου στη Ρώμη καθώς και το προφανές ψεύδος πως ο Πέτρος ήταν πρώτος επίσκοπος Ρώμης (σε μια εποχή που ακόμα δεν υπήρχαν "Επίσκοποι") αντιλαμβάνεστε τι παίχτηκε!
Είναι προφανές πως όλα τα εδάφια της Γραφής που παραχωρούν την πρωτοκαθεδρία στον Πέτρο είναι μεταγενέστερη κοπτορραπτική της Εκκλησίας της Ρώμης. Δηλαδή μούφα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: