Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Πόρνη ή ... "Άγιο Πνεύμα"?

Δεν ξέρω τι τρέχει, αλλά οι περισσότεροι ηγέτες θρησκευτικών κινημάτων έχουν μια αδυναμία στις πόρνες.
Στην αρχαιότητα δεν χρειάζεται να τα λέμε. Οι ιερόδουλες έδιναν κι έπαιρναν.
Ο Ιησούς είναι γνωστό πως προτιμούσε να συναναστρέφεται με πόρνες παρά με το παπαδαριό της εποχής του. Δίδασκε, μάλιστα, πως οι πόρνες προπορεύονται στη σωτηρία κι αυτές ανοίγουν τον δρόμο της Βασιλείας των Ουρανών και για τους υπόλοιπους.
Αναφέραμε ήδη πως ο Μοντάνος, ο χιλιαστής χριστιανός της Φρυγίας, συνοδευόταν από δυο κοπελάρες που επισήμως ήταν "προφήτισσες" αλλά ανεπισήμως μάλλον την ξεφλούδιζαν την αγγουριά...
Σήμερα θα μιλήσουμε για έναν άλλον ιδιόρρυθμο ηγέτη χριστιανικής ομάδας, τον Σίμωνα, που η επίσημη Εκκλησία καταδίκασε ως αιρετικό και του κόλλησε τη ρετσινιά του "μάγου".
Ο Σίμωνας ήταν απ' τη Σαμάρεια και περίπου συνομήλικος του Ιησού. Σύμφωνα με κάποια παράδοση ήταν κι αυτός μαθητής του Ιωάννη Βαπτιστή. Αλλά δεν ακολούθησε τον Ιησού, προτιμώντας να συγκροτήσει τη δική του θρησκευτική ομάδα.
Ανέπτυξε πλούσια δράση κι απέκτησε πολλούς οπαδούς ακόμα και μεταξύ των Ελληνιστών και των Ρωμαίων. 
Κάποια στιγμή, άγνωστο πώς, διασταυρώθηκε με τους μαθητές του Ιησού, ασπάστηκε το Χριστιανισμό, διεκδίκησε ηγετική θέση, δεν του έκαναν το χατήρι, τα βρόντηξε κι ακολούθησε πάλι το δικό του χωριστό δρόμο αποσπώντας όμως πολλούς πρώην χριστιανούς.
Φαίνεται πως προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην πρώτη χριστιανική εκκλησία, γι' αυτό και οι ηγέτες της τον πολέμησαν λυσσαλέα. Κατασκεύασαν μάλιστα και τη γελοία αναμέτρησή του με τον Πέτρο, μάλλον στη Ρώμη, που έληξε δήθεν με την εκμηδένιση του Σίμωνα.
Δυστυχώς οι Χριστιανοί εξαφάνισαν κάθε ίχνος της διδασκαλίας του Σίμωνα. Που πρέπει να ήταν αξιόλογη και να είχε συνοχή και πειστικότητα. 
Γι' αυτό κι οι "Σιμωνιακοί" συνέχισαν να υπάρχουν μέχρι την εποχή της δυναστείας του Κωνσταντίνου, που τους εξαφάνισε δια της ... "βιαίας πειθούς"!
Το εντυπωσιακό με τον Σίμωνα ήταν πως τον συνόδευε παντού και πάντα μια πανέμορφη γυναίκα, πρώην ξακουστή πόρνη της Τύρου. Εμφανιζόταν ως "πνεύμα άγιο" και ως "απολωλός πρόβατο", αλλά ήταν απλά η γκόμενα του Σίμωνα!
Η πλάκα είναι πως ο Σίμωνας κήρυττε ότι η συγκεκριμένη πόρνη ήταν μετεμψύχωση της Ωραίας Ελένης της Ιλιάδας. Αυτής που αποθεώθηκε στο τέλος της τραγωδίας "Ορέστης" (για όσους την έχουν διαβάσει).
Σύμφωνα με το σενάριο, η Ελένη κατοικούσε με τον ύψιστο Θεό αλλά οι "δυνάμεις του κόσμου" την απήγαγαν και την εγκατέστησαν δέσμια στο πορνείο της Τύρου. Για την απολύτρωση αυτής, αλλά και όλου του κόσμου, κατέβηκε απ' τους ουρανούς ο Σίμωνας.
Οι οπαδοί του είχαν κατασκευάσει εικόνες του Σίμωνα (ως Δία) και της Ελένης (ως Αφροδίτης) και τις προσκυνούσαν.
Και το ανέκδοτο της ημέρας: οι Χριστιανοί των δύο πρώτων αιώνων κατήγγειλαν τους "Σιμωνιακούς" για ειδωλολάτρες που προσκυνούν εικόνες. 
Πού να φαντάζονταν οι καημένοι πως οι πνευματικοί τους απόγονοι θα ήταν οι μεγαλύτεροι σανιδολάτρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: