Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Το μυστήριο του Ιησού (ΚΓ)’ - Σιγά μην προσκύνησε τον Ιησού κι ο Τιβέριος)

Το θέμα των Μάγων που δήθεν προσκύνησαν το νεογέννητο Ιησού στη Βηθλεέμ είναι απ’ τις πιο μυστηριώδεις ιστορίες του Χριστιανισμού. 
Με τη διήγηση αυτή δικαιώνεται 100% η αστρολογία και επιβεβαιώνεται η (εσφαλμένη) άποψη πως τα ουράνια σώματα προλέγουν το μέλλον, συνδιαμορφώνουν ή, έστω, επηρεάζουν ή ακολουθούν τα ιστορικά γεγονότα του πλανήτη γη...
Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε πως η ιστορία των Μάγων αναφέρεται μόνο σε ένα απ’ τα τέσσερα Ευαγγέλια (στο κατά Ματθαίον). 
Εύλογα υποψιαζόμαστε πως διασώζεται παράδοση των χριστιανών της Περσίας που είχαν κάθε συμφέρον να εμφανίζουν την πίστη τους συμβατή αλλά και ανώτερη της χαλδαϊκής θρησκείας-αστρολατρείας. 
Το μήνυμα που περνούν στις περσικές αρχές είναι σαφές: α) δεν είμαστε πράκτορες του ρωμαϊκού κράτους, β) την ορθότητα και την αλήθεια της πίστης μας την ομολόγησαν και οι σοφοί αρχιερείς της θρησκείας σας! 
Αστεία πράγματα, θα μου πείτε, αλλά τότε έπιαναν σε κάποιο βαθμό...
Γενικά, στην περιγραφή της γέννησης του Ιησού τα χριστιανικά ευαγγέλια τα θαλασσώνουν κυριολεκτικά. Άλλος ευαγγελιστής μιλάει για "οικεία" κι άλλος για "φάτνη", άλλος μιλάει για παρουσία "ποιμένων", άλλος για "αγγέλους" κι άλλος για "Μάγους". Κι η αγιογραφία τα συμβιβάζει βάζοντας μέσα τα πάντα όλα!
Αλλά οι Μάγοι είναι ένα μεγάλο αγκάθι στα μαλακό υπογάστριο του χριστιανισμού. 
Τι πάρε-δώσε είχαν οι αστρολάτρες με την Αγία Οικογένεια; Γιατί δεν ήρθαν και αρχιερείς άλλων θρησκειών; Γιατί δεν έγιναν κι αυτοί χριστιανοί; Γιατί δεν ανέλαβαν να κηρύξουν το χριστιανισμό όταν γύρισαν στην πατρίδα τους; Γιατί ο Ηρώδης δεν τους έψαξε; Γιατί οι χριστιανοί μιλάνε για "τρεις" μάγους χωρίς αυτό να προκύπτει από πουθενά; Ποιοι εξυπνάκηδες ή απατεώνες "ανακάλυψαν" τον 6ο αιώνα τα ονόματα των δήθεν "τριών Μάγων";
Ενδεικτικά αναφέρουμε μια συριακή παράδοση του 8ου αιώνα πως οι Μάγοι ήταν δώδεκα, ώστε να αντιστοιχεί ο αριθμός τους στον ζωδιακό κύκλο. Κατά σύμπτωση, δώδεκα ήταν και οι μαθητές του Ιησού που αναγνώρισαν για αυθεντία τους οι Μάγοι!
Πιθανώς το "τρεις Μάγοι" προκύπτει απ’ τα τρία δώρα που πρόσφεραν στον Ιησού. Η λογική είναι εξοντωτική: τρία δώρα άρα τρεις δωρητές!
Προσωπικά πιστεύω πως όλ’ αυτά είναι παραμύθια. Κατασκευάστηκαν εκ των υστέρων προκειμένου να "επιβεβαιωθεί" ο Ψαλμός της εβραϊκής Βίβλου που κάπου γράφει για "Βασιλείς της Σαβά που φέρνουν δώρα υποτέλειας και προσκυνούν τον κυρίαρχο του κόσμου"! 
Ε, δεν μπορούσαν να γράψουν πως τον προσκύνησε ο Ρωμαίος αυτοκράτωρ Τιβέριος και βολεύτηκαν με τους αγνώστου προελεύσεως και ταυτότητος Μάγους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: