Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Το μυστήριο του Ιησού (ΙΖ’ - Ήταν αντιεξουσιαστής; Α’)

Για να μην γίνουμε υπερβολικοί, θα πούμε απλά πως ο Ιησούς δεν ήταν μεν υποστηριχτής της βίαιης ανατροπής της εξουσίας, αλλά σίγουρα την αμφισβητούσε, την περιφρονούσε και αρνιόταν κάθε αυθεντία της.
Όπως θα ξέρετε, πριν αρχίσει τη δημόσια δράση του, ο Ιησούς αποσύρθηκε στην έρημο, νήστεψε κι αντιμετώπισε τους "τρεις πειρασμούς".
Εδώ μας ενδιαφέρει κυρίως ο δεύτερος: Ο Διάβολος του έδειξε όλα τα βασίλεια, τις δόξες και τις εξουσίες του κόσμου. Και του είπε: προσκύνα με και θα στα δώσω όλα. Γιατί όλ’ αυτά μου έχουν δοθεί και τα προσφέρω σε όποιον γουστάρω. 
Ο Ιησούς αρνήθηκε τον πειρασμό αλλά εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε πως όλες οι εξουσίες του κόσμου είναι σατανικές. Κι όλοι οι εξουσιαστές είναι όργανα του Διαβόλου.
Φυσικά, το γεγονός δεν είναι πραγματικό. Αλλά αποδεικνύει τις αληθινές διαθέσεις των πρώτων χριστιανών έναντι των εξουσιών. Και δείχνει μια θέση ριζικά αντιεξουσιαστική, αν όχι και αναρχική.
Βέβαια, στη συνέχεια οι απατεώνες παπάδες και οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες έκαναν λόγο για "χριστιανική αυτοκρατορία"!
Αλήθεια, πότε οι κοσμικές εξουσίες αφαιρέθηκαν απ’ τη δικαιοδοσία του Διαβόλου; Πώς τολμούν οι αλιτήριοι να διαψεύδουν τον ίδιο το Θεό τους που υποτίθεται είπε ότι η δική του εξουσία δεν είναι σ’ αυτόν τον κόσμο, τον οποίο κυβερνά ο Σατανάς;
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο των Γραφών είναι το πονηρό ερώτημα που κάποιοι έκαναν στον Ιησού σχετικά με την πληρωμή του φόρου υποτέλειας στους Ρωμαίους. Πρέπει ή όχι να τον πληρώνουν οι Ιουδαίοι;
Ο Ιησούς τους έδειξε ένα νόμισμα που είχε την προτομή του Καίσαρα.
Την εποχή εκείνη η κεφαλή του Καίσαρα στο νόμισμα ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα διακοσμητικό στοιχείο. Υποδήλωνε πως πραγματικός ιδιοκτήτης του κυκλοφορούντος χρήματος ήταν ο Καίσαρας. Όλοι οι άλλοι ήταν προσωρινοί κάτοχοί του.
Άρα, κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, το νόμισμα θα επιστρέψει στον πραγματικό του ιδιοκτήτη. Οπότε, λέει ο Ιησούς, δώσ’ το να πάει στο Διάβολο! Μην το πολυπαιδεύεις.
Αλλά στον Καίσαρα ανήκει μόνο ό,τι έχει τη σφραγίδα και την προτομή του. Τίποτα περισσότερο. Ούτε η ζωή ούτε η ελευθερία ούτε η τιμή, η αξιοπρέπεια και η ψυχή των ανθρώπων.
Με άλλα λόγια περιορίζει στο ελάχιστο και στα πιο επουσιώδη τα όρια της κρατικής παρέμβασης στις ζωές μας...

5 σχόλια:

hellel είπε...

O Iησούς (Εμμανουήλ) ήξερε, ότι αν δεν αποδίδαν στο Καίσαρα, θα τους έπαιρνε ο διάολος(όπως και έγινε το 70 μχ). Επίσης οι μεταγενέστεροι κακοποίησαν τόσο τους λόγους του που μετα βίας τους αναγνωρίζεις. Πάντως αγαπητέ μου να γνωρίζεις ότι όταν ξαναέλθει, πολοί ρασοφόροι θα αποτελέσουν τους πρώτους στόχους της Ρομφαίας..

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Θα τη γλυτώσουν οι ρασοδόροι, πρώτον
γιατί είναι κωλόφαρδοι και, δεύτερον,
γιατί ο άλλος δεν θα ξανάλθει...

hellel είπε...

Αγαπητέ μου, αυτό που ανέφερες σαν πλεονέκτημα των ρασαδόρων, μάλλον δεν θα θεωρηθεί αρετή και έπαινος τότε (όντας κρινόμενοι σαν ιεράρχες, μιας θρησκείας που πρεσβεύει συγκεκριμένα πράγματα , έτσι;). Μετά..Γαλλική Επανάσταση, Οκτωβριανή Επανάσταση, Ισπανικός Εμφύλιος..μήπως δεν γλιτώνουν πάντα οι ρασαδόροι; Και κάτι ακόμη: που αναζητάς τον Θεό, στα ουράνια ή μέσα σε κάθε άνθρωπο;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Όντως, στην παρούσα ζωή δεν την βγάζουν πάντα καθαρή.
Μια φορά κάθε 100 χρόνια τρώνε και κανα λεπίδι...

Όσο για το τελευταίο σου ερώτρημα, νομίζω πως η απάντσηση
είναι απλή: δεν αναζητάω πουθενά κάτι που δεν υπάρχει!

hellel είπε...

Τώρα που έφαγες τον Καρπό, αντικρύζεις τον Κόσμο. Πορεύσου εν ειρήνη..και μην φοβάσαι το σκοτάδι.