Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Οι "Παλαιόπιστοι" της Ρωσίας (Πηγή: www.lifo.gr)


Οι Παλαιόπιστοι είναι Ρώσοι Χριστιανοί που αποκόπηκαν από την επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία το 1666 και συνεχίζουν το παλιό τελετουργικό, πριν τις μεταρρυθμίσεις του Πατριάρχη Μόσχας Νίκωνoς.
(Από το Wikipedia: Ο Νίκων έτρεφε απεριόριστο θαυμασμό προς τα βυζαντινά πρότυπα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας και επιχείρησε διάφορες εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις όπως την αναθεώρηση ορισμένων λειτουργικών κειμένων. Εστράφη προς τα ελληνόφωνα Πατριαρχεία της Ανατολής και τους Έλληνες λογίους, με τους οποίους διαβουλεύτηκε για την ανανέωση της λατρείας και της παράδοσης προς την κατεύθυνση των ελληνικών προτύπων. Επείσθη ακόμη και για το γεγονός ότι η ρωσική εκκλησιαστική εικονογραφία είχε απομακρυνθεί αρκετά από τα ορθόδοξα πρότυπα και είχε επηρεαστεί σοβαρά από το πολωνικό μπαρόκ. Έφτασε στο σημείο μάλιστα να συγκαλέσει Σύνοδο, η οποία αποφάσισε την επιστροφή στα ελληνικά πρότυπα. Απαγόρευσε αυστηρά το κτίσιμο κωνικών ναών, κατά το πρότυπο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα, και κατεδάφισε πολλούς από αυτούς που είχαν ήδη κτιστεί, προκειμένου να επιβάλει την επιστροφή στο «παλαιο-βυζαντινό» πρότυπο). 
Το Dersu είναι ένα μικρό χωριό στην ακτή της Ρωσίας που βλέπει στον Ειρηνικό Ωκεανό και το κατοικούν κυρίως Ρώσοι Παλαιόπιστοι. Είναι άνθρωποι με πολύ αυστηρές θρησκευτικές πεποιθήσεις που τους απαγορεύουν να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία, να φορούν μοντέρνα ρούχα και άλλα πολλά. 
Η μέρα στο σπίτι των Παλαιόπιστων ξεκινάει από πολύ νωρίς το πρωί. Πρώτα ξυπνούν οι μεγάλοι: η μητέρα ξεκινάει να μαγειρεύει το πρωινό γεύμα κι ο πατέρας ξυπνάει τα παιδιά. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να δουλεύουν σκληρά και να έχουν κάτι να κάνουν στη διάρκεια της ημέρας, έτσι πρέπει να τρώνε καλά το πρωί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: