Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Οι "Δέκα Εντολές"! (Γ’ - Να μην κατασκευάζεις είδωλα ούτε να εικονίζεις τίποτα απολύτως)

Η εντολή είναι απόλυτα σαφής: επιβάλλει μια πλήρως ανεικονική θρησκεία. Προφανώς για να αποφευχθεί η ειδωλολατρία και η δεισιδαιμονία. 
Ο ιουδαϊσμός και το Ισλάμ σεβάστηκαν τη συγκεκριμένη εντολή. Αντίθετα, οι Χριστιανοί δεν ξεπάστρεψαν. Της έδωσαν και κατάλαβε. 
Δεν άφησαν ούτε σπιθαμή των ναών τους που να μην το σκεπάσουν με κάθε κακόγουστη φυσιογνωμία ή σχέδιο. Μετέτρεψαν τους χώρους λατρείας τους σε ... Αφιόν Καρακιτσάρ!
Οι λεγόμενοι "Γνωστικοί" ήταν οι πρώτοι χριστιανοί που χρησιμοποίησαν εικόνες. Συχνά τοποθετούσαν την εικόνα του Ιησού δίπλα σ’ εκείνες του Πυθαγόρα, του Πλάτωνα ή του Αριστοτέλη και τις τιμούσαν με ποικίλους τρόπους.
Στους πρώτους αιώνες ο Ιησούς απεικονίζεται με απολλώνια ή ορφική μορφή: νέος, ωραίος, με κοντά μαλλιά, χωρίς γένια, ίσως και λίγο κουνιστός. 
Από τον 4ο αιώνα μεταμορφώνεται ριζικά. Γίνεται πιο αρρενωπός, παίρνει τη γενειοφόρο και αυστηρή μορφή του Δία ή του Ποσειδώνα...
Ο Χριστιανισμός μετατρέπεται σταδιακά σε θρησκεία σκοταδιστική και ειδωλολατρική. Αλλά τον 8ο αιώνα ξεσπά μια τιτανομαχία που έμεινε γνωστή ως "Εικονομαχία". 
Οι Ανατολίτες αυτοκράτορες, Ίσαυροι, Αρμένιοι, Καππαδόκες, κάνουν στροφή στην ανεικονικότητα. Ταυτόχρονα προσπαθούν να περιορίσουν τα στίφη των καλογέρων που μετατράπηκαν σε κράτος εν κράτη. 
Η Δύση θα υποστηρίξει με πάθος τις Εικόνες. Ο διχασμός της αυτοκρατορίας είναι γεγονός. Τελικά επικρατεί ο σκοταδισμός, αλλά η αυτοκρατορία έχασε την ψυχή και την ενότητά της. 
Τους επόμενους αιώνες η εσωτερική σύγκρουση Ανατολής-Δύσης θα πάρει διάφορες μορφές: Ησυχαστές-Βαρλαμήτες, Ενωτικοί-Ανθενωτικοί, Κολλυβάδες-Διαφωτιστές, Νεοημερολογίτες-παλαιοημερολογήτες, Ευρωπαίοι-αντιευρωπαίοι...
Οι Εικονομάχοι του 8ου αιώνα χρησιμοποιούσαν μόνο ένα σύμβολο: το γυμνό σταυρό. Όμως οι πρώτοι χριστιανοί ούτε αυτό χρησιμοποιούσαν.
Προτιμούσαν το ψάρι (ΙΧΘΥΣ). Κι όχι μόνο για τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ. 
Την εποχή εκείνη ο ιχθύς ήταν ένα ειδωλολατρικό σύμβολο με τεράστια απήχηση. Συνδεόταν στενά με τη λατρεία του Απόλλωνα και της Αφροδίτης, αλλά γινόταν ευρεία χρήση του κι απ’ τους Πυθαγόρειους.
Ίσως οι πρώτοι Χριστιανοί επέλεξαν να συμβολίσουν τον Ιησού με τον Ιχθύ γιατί η γέννησή του συμπίπτει αστρολογικά με την εποχή των Ιχθύων, δηλαδή την δισχιλιετή περίοδο που ο Ήλιος ανατέλλει στον αστερισμό των Ιχθύων κατά τη διάρκεια της χειμερινής ισημερίας.
Σήμερα έχει παρέλθει αυτή η εποχή κι έχουμε εισέλθει στην Εποχή του Υδροχόου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: