Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Οι "Δέκα Εντολές"! (Α’ - Ο Μωυσής αντέγραφε από "σκονάκι")

Μπορεί στη συνέχεια ν’ ασχοληθούμε ειδικά με τις δέκα εντολές, αλλά πρέπει, εισαγωγικά, να τονίσουμε πως η Εβραϊκή Βίβλος ("Παλαιά Διαθήκη") είναι ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος και εξειδικευμένος ηθικός κώδικας.
Οι επαναλήψεις κι οι αντιφάσεις "βγάζουν μάτι", καθώς κι ο πρωτόγονος χαρακτήρας των περισσότερων επιταγών της.
Απορώ πώς είναι δυνατόν να συμβιβαστεί η αγάπη στον πλησίον με την τόσο συχνή πρόβλεψη της θανατικής καταδίκης. 
Επίσης, δεν μπορώ να μην γελάσω όταν διαβάζω πως ο Θεός υποτίθεται δίνει την εντολή, σε περίπτωση κτηνοβασίας, να μην θανατώνεται μόνο ο δράστης αλλά και το άμοιρο ζώο. Αμ βιασμένο αμ πεθαμένο...
Οι ηθικές επιταγές και απαγορεύσεις της Βίβλου υπολογίζονται στις 613. Αριθμός υπεραρκετός να σε στείλει στο τρελάδικο. 
Οι περισσότερες είναι ανόητες, πληκτικές και αντιεπιστημονικές. Π.χ. απαγορεύει να τρώγονται μηρυκαστικά όπως ο λαγός. Μόνο που το συμπαθές ζωάκι δεν είναι μηρυκαστικό! Επίσης αποκαλεί τη νυχτερίδα "πτηνό" κι όχι θηλαστικό...
Ένας απ’ τους βασικότερους κανόνες της Βίβλου είναι το γνωστό "οφθαλμός αντί οφθαλμού". Δηλαδή ο νόμος της ανταπόδοσης ή του αντιποίνου. 
Ο κανόνας αυτός δεν είναι εβραϊκή εφεύρεση. Περιλαμβάνεται στον Κώδικα του Χαμουραμπί του 1800 π.Χ. 
Μοιάζει μ’ αυτό που σήμερα η νομική επιστήμη ονομάζει "αρχή της αναλογικότητας". Δηλαδή, η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη με το έγκλημα. Συνεπώς δεν επιτρέπεται να σκοτώσεις έναν κλέφτη ούτε να κάνεις προληπτικό πόλεμο.
Βέβαια, ο Μαχάτμα Γκάντι σχολιάζοντας τη βιβλική αυτή εντολή σωστά επεσήμανε πως αν εφαρμοστεί πιστά θα δημιουργήσουμε έναν κόσμο γεμάτο τυφλούς και ξεδοντιάρηδες!
Όσο για τις λεγόμενες "δέκα εντολές", σήμερα γνωρίζουμε πως δεν αποτελούν ούτε εβραϊκή ανακάλυψη ούτε θεϊκή αποκάλυψη στο Μωυσή. Απλά, ο τελευταίος αντέγραψε απ’ το γνωστό σ’ αυτόν αιγυπτιακό "Βιβλίο των Νεκρών".
Το βιβλίο αυτό θάβονταν μαζί με τον πεθαμένο. Τον συνοδεύει ενώπιον του κριτή θεού Όσιρη. 
Εκεί ο νεκρός αρνείται κάθε ενοχή και αμάρτημά του λέγοντας πως "δεν φόνευσα, δεν έκλεψα, δεν ψευδομαρτύρησα, δεν βλαστήμησα, δεν μοίχευσα, έδωσα ψωμί στους πεινασμένους" κ.λπ.
Με άλλα λόγια... κι εδώ πιάνονται να αντιγράφουν οι ιουδαιο-χριστιανοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: