Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Το μυστήριο του Ιησού (ΣΤ’ - Οι πηγές των Ευαγγελίων ήταν αραμαϊκές)

 
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα χριστιανικά Ευαγγέλια είναι συρραφές διαφόρων πηγών και παραδόσεων που στη συνέχεια υπέστησαν αλλεπάλληλες επεξεργασίες.
Μεταξύ των πολλών πηγών τους, οι ειδικοί μελετητές έχουν διακρίνει μια έντονη επίδραση από κάποιες που ήταν γραμμένες στην αραμαϊκή. 
Ολόκληρο το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, παρά τη φιλοσοφίζουσα διατύπωσή του, έχει έντονο αραμαϊκό άρωμα. Είναι το μόνο που αναφέρει, π.χ., την Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και το "Λιθόστρωτον" (εβραϊστί Γαββαθά) όπου λέγεται πως στάθηκε ο Πιλάτος για να δικάσει τον Ιησού. Τα δύο αυτά σημεία εντοπίστηκαν απ' την αρχαιολογική έρευνα, αποδεικνύοντας πως εκείνος που έγραψε τα σχετικά χωρία είχε ζήσει στην Ιερουσαλήμ.
Αραμαϊκές πηγές διακρίνουμε και στα υπόλοιπα Ευαγγέλια. 
Η "Επί του Όρους Ομιλία" φαίνεται πως πρωτογράφτηκε στα αραμαϊκά.
Στο Λουκά 11, στιχ. 41 υπάρχει ένα χτυπητό μεταφραστικό λάθος απ' τα αραμαϊκά στα ελληνικά. 
Ο Ιησούς, αφού κατακρίνει τους Φαρισαίους πως ενδιαφέρονται μόνο για την εξωτερική τους εικόνα ενώ εσωτερικά είναι άρπαγες και πανούργοι, φαίνεται να τους προτρέπει σε "ελεημοσύνη" για να καθαριστούν. 
Εδώ η λέξη "ελεημοσύνη" δεν κολλάει για πολλούς λόγους αλλά και γιατί οι Φαρισαίοι, έστω και υποκριτικά, έκαναν ελεημοσύνες. Το μπέρδεμα έγινε προφανώς στην πρωτότυπη λέξη dakkau που στα αραμαϊκά σημαίνει "καθαρίζω". Ο μεταφραστής την μπέρδεψε με τη λέξη  zakkau που σημαίνει "δίνω ελεημοσύνη"! 
Αυτό θυμίζει κάπως τα πάμπολλα ερμηνευτικά λάθη στη μετάφραση της Εβραϊκής Βίβλου που οδήγησαν τους Χριστιανούς σε τερατώδεις παρανοήσεις και τεράστια δογματικά σφάλματα (όπως, π.χ., τα περί παρθενίας της Μαριάμ, της θεότητας του Μεσσία κ.λπ.).
Κλείνουμε με ένα απόσπασμα του αρχαίου επισκόπου Παπία (έζησε γύρω στο 100 μ.Χ.) που κάνει τρεις ομολογίες: α) Ο Ματθαίος έγραψε τις Ρήσεις του Ιησού, δηλαδή κάποια λόγια, παραβολές και ομιλίες του, κι όχι ολοκληρωμένο Ευαγγέλιο, β) τις έγραψε στην αραμαϊκή γλώσσα και γ) "μετά ο καθένας τις μετέφραζε όσο καλύτερα μπορούσε"!
Ο νοών νοείτω...

17 σχόλια:

Ιωάννης Σ. είπε...

Όταν ο Ευσέβιος μας σώζει αποσπάσματα από τον ιστορικό Ηγήσιππο που μιλάει για τις αιρέσεις είναι πλαστογραφημένα και ψεύτικα, ενώ όταν μας σώζει αποσπάσματα από Παπία είναι όλα αυθεντικά και εντάξει, ε;

Επίσης, όταν ο Ευσέβιος μας σώζει αποσπάσματα που αναφέρει τα αιρετικά απόκρυφα ευαγγέλια είναι κι εκεί πλαστογραφημένα και ψεύτικα τα χωρία, έτσι;

Είστε γελοίος Έλληνας απλά. Σας έχω ξεφτιλίσει τελείως με τα επιχειρήματά μου. Και σιγά το νέο. Ότι αρχικά υπήρχε μία πηγή στα αραμαϊκά δε σημαίνει τίποτα. Διότι όπου σας βολεύει χρησιμοποιείται μια πηγή όπως θέλετε για το θέμα που σας βολεύει (Ευσέβιος Καισαρείας, Εκκλησιαστική Ιστορία), και όπου δε συμφέρει την ψυχασθένειά σας είναι όλα πλαστά και ψεύτικα τα χωρία της ίδιας πηγής.

Και έτσι, ο ίδιος που μας γαύγιζε ότι όλες οι χριστιανικές πηγές είναι πλαστογραφημένες, χρησιμοποιεί τώρα μία χριστιανική πηγή,(διότι ο Ευσέβιος το αναφέρει αυτό για τον Παπία Ιεραπόλεως) για να στηρίξει τη θεωρία του. Αν αυτό δε δείχνει ότι κάποιος είναι ανισσόροπος, τότε τι δείχνει;

Μην ασχολείστε άλλο με το θείο μήνυμα του Χριστού. Αρκεστείτε στους ειδωλολατρικούς μύθων των άθλιων μιαρών Ελλήνων και τα ειδωλολατρικά τους μιάσματα.

Ψονθομφανήχ είπε...

Σας έχει κολλήσει η ιδέα πως η κριτκή μου στο χριστιανισμό
ξεκινά από μια φιλοδωδεκαθεϊστική διάθεση.
Κάνετε λάθος.
Η κριτική μου αφορά το φαινόμενο της θρησκείας συνολικά.
Που είναι ένα καθαρά ανθρώπινο δημιούργημα για να καλύψει
συγκεκριμένες ψυχολογικές μας ανάγκες.
Όσο φανταστικοί και ψεύτικοι ήταν οι αρχαίοι θεοί τόσο
είναι και οι "νεώτεροι", αλλά και ο κοινός θεός
Ιουδαίων-Χριστιανών-Μουσουλμάνων!

Μου κάνει εντύπωση που ενώ είστε διαβασμένος, ταυτόχρονα
είστε και πολύ φανατικός....

Ιωάννης Σ. είπε...

Καθόλου φανατικός. Δε μπορεί μία πηγή όπου σας συμφέρει να λέει σωστά πράγματα και όπου σας χαλάει τη σούπα να είναι όλα πλαστά και ψεύτικα. Πως γίνεται να γαυγίζετε σε κάθε σας απάντηση ότι όλη η χριστιανική γραμματεία είναι πλαστή και τώρα να την χρησιμοποιείτε ως έγκυρη για να στηρίξετε τη θεωρία σας;

Εφόσον λοιπόν ο Χριστός είναι φανταστικός, τότε τι έχετε να χάσετε αν ασχοληθείτε με τους εξίσου φανταστικούς θεούς των ειδωλολατρών Ελλήνων. Ασχοληθείτε με αυτούς. Πιο πολύ σας πάει. Έτσι νομίζω. Θα καλύψουν περισσότερο τις ψυχολογικές σας ανάγκες. Διότι για τους ανισόρροπους, είναι προτιμότεροι και ανισόρροποι θεοί γεμάτο πάθη (Δίας ο επιβήτορας, Αφροδίτη η πόρνη κλπ.), και όχι ο Θεός Ιησούς Χριστός.

Αφήστε το φανταστικό λοιπόν Ιησού Χριστό και ασχοληθείτε με τους τρισάθλιους μιαρούς Έλληνες. Μα τόσο χαζός είστε να ασχολείστε σε κάθε σας άρθρο με τον φανταστικό Χριστό; Εγώ κάτι που το θεωρώ φανταστικό, απλώς δεν ασχολούμαι μαζί του. Αλλά θα μου πείτε από ανισόρροπους όλα να τα περιμένεις...

Ναι, το βλέπω, πολύ φανερά, ότι η κριτική σας αφορά αποκλειστικά τις θρησκείες και όχι το Σωτήρα Χριστό. Φαίνεται από τη μανία σας κατά του Χριστού, ότι με αυτόν τον τρόπο απευθύνεστε στις θρησκείες. Κι εγώ για παράδειγμα, αν επιθυμούσα να κάνω κριτική αποκλειστικά στο Χριστό, θα είχα μανία με τις θρησκείες και για αυτές θα έγραφα. Όμως έτσι θα απευθυνόμουν στο Χριστό…

Ψονθομφανήχ είπε...

Το ότι είστε φανατικός το αποδεικνύεται από κάποιους
υπερβολικούς χρακτηρισμούς που μου αποδίδετε...

Δεν είπα πως "όλη" η χριστιανική γραμματεία είναι
πλαστογραφημένη.
Η άποψή μου είναι πως η καλογερική μονταζιέρα αιώνων
φρόντισε να "απαλείψει" κάθε αναφορά που δεν ταίριαζε
με τις μεταγενέστερες επίσημες δογματικές απόψεις τις
κρατούσας Εκκλησίας.
Και φυσικά να προσθέσει λεξούλες ή και χωρία, συνήθως
σύντομα, που έδειχναν να δικαιώνουν τις μεταγενέστερες
απόφάσεις των λεγόμενων "οικουμενικών" συνόδων.

Η αλήθεια είναι πως ασχολούμε κυρίως με τον χριστιανισμό.
Γιατί πιστεύω πως ο κύριος στόχος μου, δηλαδή να αποδείξω
πως οι θρησκείες είναι καθαρά ανθρώπινα και ατελή δημιουργήματα,
δεν θα επιτυγχάνονταν αν, π.χ., ασχολιόμουν με τον τζαϊνισμό
ή άλλα άγνωστα λίγο πολύ στους αναγνώστες μου.
Βέβαια, ασχολούμαι (και θα ξανασχοληθώ) και με το Ισλάμ,
μια θρησκεία πιο κοντά στη χριστιανική και περισσότερο
γνωστή μας

Ιωάννης Σ. είπε...

Όταν ο συνομιλητής δε καταλαβαίνει, αναγκαστικά θα υπάρξουν χαρακτηρισμοί.

Κατ’ αρχήν, για να λάβει τέλος η ματαιοδοξία σας, σας ενημερώνω, ότι δε θα αποδείξετε ποτέ ότι ο Χριστιανισμός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, διότι απλά δεν είναι. Ειδικά με τα σαθρά επιχειρήματα που καταπιάνεστε. Για τους άλλους ψευτοθεούς, μπορείτε να το κάνετε και πολύ εύκολα. Σαφώς όμως και δε το κάνετε, διότι γνωρίζετε ότι είναι γελοίο. Καταλαβαίνετε ότι αν το κάνετε, θα το κάνετε με το Θεό. Διότι η ελληνική ειδωλολατρική στενοκεφαλιά σας νομίζει πως μπορεί να καταρρίψει το Θεό, δηλαδή το Χριστό.

Αφού σας έχω, λοιπόν, ξεφτιλίσει στη κυριολεξία με τα τόσα επιχειρήματα, και μυαλό δε βάζετε και παριστάνετε τον Κινέζο, σήμερα θα δώσω κι άλλα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ μου, αφήνοντάς σας παράλληλα στην ψυχασθένειά σας και την πάντα υποκειμενική σας άποψη, την οποία ποτέ δε στηρίζετε σε επιχειρήματα, όπως κάνω εγώ.

Μα είναι δυνατόν, για παράδειγμα, οι μοναχοί να αλλοίωσαν έργα του Βασιλείου Καισαρείας ή του Αθανασίου Αλεξανδρείας; Δε προκύπτει στην έρευνα αυτό από πουθενά. Άλλο πράγμα το ότι υπήρχαν ψευδεπίγραφα έργα του Αθανασίου κι άλλο το να λέτε ότι αλλοιώθηκαν τα έργα του. Εσείς όμως δεν ισχυρίζεστε το πρώτο, αλλά το δεύτερο. Δηλαδή αυτά που ισχυρίζεστε δεν υπάρχουν. Γιατί δεν υπάρχουν; Πρώτον, διότι βλέπουμε για παράδειγμα τους εκκλησιαστικούς ιστορικούς να αναφέρουν τις καταστροφές και τις συγκρούσεις ειδωλολατρών – χριστιανών. Αν ίσχυε αυτό που λέτε, δηλαδή αλλοίωση της χριστιανικής γραμματείας, τότε οι μοναχοί όφειλαν να εξαλείψουν αυτές τις εικόνες από τα κείμενα, ώστε να δείξουν μια «καλή εικόνα» των χριστιανών στους μετέπειτα αιώνες.

Δεύτερον, ο Φώτιος στη «Μυριόβιβλό» του, σώζει απίστευτα και σπάνια αποσπάσματα από έργα αρχαίων Ελλήνων, αιρετικών και άλλων εκκλησιαστικών συγγραφέων και αναφέρει ότι τα διάβασε ο ίδιος. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μέχρι τον 9ο αιώνα, τα έργα αυτά κανονικά αντιγράφονταν και διαβάζονταν. Ο Φώτιος αναφέρει π.χ. την «Εκκλησιαστική Ιστορία» του αρειανού Φιλοστόργιου, έκθεση πίστεως του Ευνομίου και επιστολές του ιδίου. Αυτά τι σημαίνουν για ένα υγιή σκεπτόμενο νου; Σημαίνουν ότι 5 αιώνες μετά αφότου έζησαν οι Φιλοστόργιος και Ευνόμιος, αν και αιρετικοί, τα έργα τους υπάρχουν σε βιβλιοθήκες. Έτσι ο Φώτιος διάβασε τα έργα τους και τα σχολιάζει και παραθέτει αποσπάσματα ο ίδιος στο δικό του έργο, «Μυριόβιβλος». Δηλαδή παρότι ο Φιλοστόργιος στην Εκκλησιαστική του Ιστορία εξιστορεί τα αντίθετα από όλους σχεδόν τους άλλους εκκλησιαστικούς ιστορικούς, και η ιστορία του είναι εγκώμιο των αιρετικών και «κατηγορώ» κατά των ορθοδόξων, όχι μόνο ο Φώτιος τη μελέτησε αλλά αναγνωρίζει ότι ο Φιλοστόργιος είναι καλός συγγραφέας όσον αφορά στο ύφος του και χρησιμοποιεί ρητορικά σχήματα. Και παρότι ο Ευνόμιος υπήρξε μεγάλος αιρετικός, ο Φώτιος σώζει έργα του στο έργο του. Είναι συγκλονιστικό ότι 5 αιώνες μετά το θάνατό του, κυκλοφορεί ακόμη ο Ευνόμιος. Τι καταλαβαίνουμε όμως από αυτά; Ότι 5 αιώνες μετά, τα έργα αυτών των αιρετικών υπάρχουν και διαβάζονται και σχολιάζονται. Καταρρίπτεται και εδώ η παντελής άγνοιά σας περί της χριστιανικής γραμματείας. Φυσικά ο Φώτιος σώζει κι άλλα πολλά αποσπάσματα από αιρετικούς και ειδωλολάτρες. Εγώ χάρη της απάντησης και του παραδείγματος ανέφερα μόνο δύο.

Ιωάννης Σ. είπε...

Και τρίτον και τελευταίο, με το οποίο ξεφτιλίζεστε εντελώς, αν βέβαια καταλάβετε ποτέ το σκεπτικό με τα άχυρα που έχετε στο κεφάλι σας, πως είναι δυνατόν να αλλοιώθηκε η χριστιανική γραμματεία , όταν σώζονται έργα τα οποία κατηγορούν ανοιχτά τον Κύριλλο Αλεξανδρείας ότι συμμετείχε στη θανάτωση της Υπατίας; Ο Ιωάννης Νικίου, έζησε τον 7ο- 8ο αιώνα μ.Χ. και στο έργο του έμμεσα κατηγορεί σχεδόν τον Κύριλλο Αλεξανδρείας, ενώ το ίδιο γίνεται και από τον ειδωλολάτρη Έλληνα Δαμάσκιο, ο οποίος έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και κάνει το ίδιο. Δεν τα είδαν αυτά οι μοναχοί να τα εξαφανίσουν αμέσως; Πως είναι δυνατόν να σώθηκαν όλα αυτά τα χωρία τα οποία κατηγορούν τον Κύριλλο, αν όπως εσείς ισχυρίζεστε οι αντιγραφείς αλλοίωσαν τα κείμενα; Δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο η θεωρία σας. Αν είχαν αλλοιωθεί τα κείμενα, τότε το πρώτο πράγμα που θα εξαφανιζόταν από τους μοναχούς θα ήταν οι κατηγορίες κατά του προσώπου του Κυρίλλου, ο οποίος υπήρξε επίσκοπος των χριστιανών της Αλεξάνδρειας. Αυτό λέει η κοινή λογική. Γιατί σώθηκαν όμως αυτά; Σώθηκαν διότι οι χριστιανοί λέμε μόνο την αλήθεια, δεν είμαστε Έλληνες ειδωλολάτρες απατεώνες.

Συνοψίζοντας, η χριστιανική γραμματεία είναι η σπουδαιότερη που υπάρχει παγκοσμίως, απλώς όπως απέδειξα και με τα παραπάνω επιχειρήματά μου, τα οποία προσέθεσα μαζί τα όλα τα προηγούμενα, είστε φανατικός αντίχριστος, άθεος, ειδωλολάτρης που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μειώνει συνεχώς συκοφαντώντας και χωρίς στοιχεία ο,τιδήποτε χριστιανικό, προσπαθώντας έτσι να βρει νόημα στην άθλια μίζερη ζωή του.

Ταξιάρχης είπε...

Γιατί δεν είναι δυνατόν οι μοναχοί να αλλοιώσουν
έργα του Βασιλείου; Μήπως θα φοβηθούν, οι αθεόφοβοι,
μην τους κάψει ο Θεός;

Οι Χριστιανοί όχι μόνο δεν ήθελαν να κρύψουν την
εκ μέρους τους καταστροφή των αρχαίων ιερών,
αλλά το είχαν τιμή και καμάρι τους. Πίστευαν κι εκείνοι,
όμως οι σημερινοί τζιχαντιστές στη Συρία, πως
καταστρέφουν "κατοικητήρια δαιμόνων"!

Τα συγκεκριμένα βιβλία που επικαλείται ο Φώτιος ήταν προσιτά
σε έναν πολύ στενό κύκλο ανθρώπων της ρωμαϊκής ελίτ.
Δεν αναπαράγονταν ούτε διαδίδονταν ελεύθερα στο κοινό.
Και δε μου λέτε; Υπάρχουν σήμερα αυτά τα "αιρετικά" βιβλία.
Όχι φυσικά! Γιατί άραγε; Οέοοο

Τα σωζόμενα χωρία με αντιχριστιανικές νύξεις είναι τόσο
λίγα που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν το επιχείρημά σας!
Και το πώς κατάφερε και σώθηκε το καθένα απ’ την καλογερική
μονταζιέρα είναι μια μεγάλη και πονεμένη ιστορία...
Μην ξεχνάτε, π.χ., πως ο Κύριλος είχε πάμπολλους εχθρούς
και μέσα στην εκκλησία του...

Ε όχι πως είναι και παγκοσμίως άγνωστη η χριστιανική μονταζιέρα!

Ιωάννης Σ. είπε...

Ναι φυσικά θα φοβηθούν. Οι μοναχοί δε κάνουν άλλα πολύ αισχρότερα και σε κανένα σημείο δε θα έμπαιναν καν στη σκέψη να αλλοιώσουν κάτι από το έργο ενός πατρός, τον οποίο θεωρούν ιερό.

Καλά. Παύω κάθε προσπάθεια συνεννόησης με εσάς πάνω σε αυτό το θέμα. Είστε άσχετος όσο αφορά τη χριστιανική γραμματεία. Ο Φώτιος σώζει πάρα πολλά έργα τα οποία αναιρούν όπως κι αν έχει τις ψυχασθένειές σας περί καταστροφής και αλλοίωσης έργων κλπ. Σήμερα αυτυά δεν υπάρχουν επειδή η Κωνσταντινούπολή λεηλατήθηκε δύο φορές το 1204 και το 1453. Είστε και ανιστόρητος λοιπόν. Ειδικλα το 1204 χάθηκαν τα περισσότερα και καταστράφηκαν.

Καμία σχέση οι χριστιανοί με τους τζιχαντιστές. Εμείς καταστρέφαμε σπάνια και με στυλ και μόνο με χέρια χωρίς τεχνολογία. Ούτε βόμβες, ούτε όπλα, ούτε αυτόματα, ούτε αντατινάξεις. Χέρια με χέρια. Και δικαίως γκρεμίσαμε τους δαίμονες και τα κατοικητήριά τους όπως σωστά λέτε.

«Μην ξεχνάτε, π.χ., πως ο Κύριλος είχε πάμπολλους εχθρούς
και μέσα στην εκκλησία του...»
Δε κατάλαβα τι εννοείτε με αυτό και τι σχέση έχει με το επιχείρημα που σας ανέφερα.

Ιωάννης Σ. είπε...

Και φυσικά δε σώθηλκαν επειδή κανείς δε πίστευε στις ανοησίες των αιρετικών και ακνείς δεν ενδιαφέρθηκε να τους σώσει(τα χειρόγραφά τους). Αν εσείς σήμερα γνωρίζετε κάποιον ευνομιανό, τότε γνωρίστε τον μου να τον ξεφτιλίσω με τα επιχειρήματά μου, όπως ξεφτιλίζω εσάς.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Καλά τώρα, σιγά μη σκίσετε και κανένα καλσόν, προσέξτε!

Οι περισσότεροι μοναχοί και ιερείς δεν έχουν φόβο Θεού. Είναι χριστέμποροι
ή, στην καλύτερη περίπτωση, ψυχολογικά ανισόρροποι. Αυτοί κι όχι εγώ χρειάζονται
κλινική παρακολούθηση.

Αν για την "εξαφάνιση" των κειμένων φταίει η "άλωση του 1204" τότε τα πρώτα
που θα έπρεπε να είχαν εξαφανιστεί είναι τα έργα του αντι-δυτικού Φώτιου.
Συνεπώς, δεν φταίνε οι "αλώσεις" αλλά οι μονταζιέρες και τα κοπτοραπτεία των
καλογέρων!

Όταν οι Χριστιανοί κετέστρεφαν τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είχαν στη διάθεσή τους όλα τα τότε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Αν είχαν μόνο χέρια, τότε πήγαινε εσύ να γκρεμίσεις με τα χέρια σου μια απ' τις στήλες του Ολυμπίου Διός...

Για το καθαρματάκι Κύριλο ήθελα να πω ότι είχε τόσους πολλούς εχθρούς και μέσα στην ίδια την Εκκλησία, που αρκετοί απ' αυτούς ευχαρίστως θα αφιέρωναν 10 χρόνια απ' τη ζωή τους για να αντιγράφουν οποιοδήποτε έργο τον ξεμπρόστιαζε!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πάντως, Ένοχε, θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί από τότε που άρχισες να σχολιάζεις τις αναρτήσεις μου, η επισκεψιμότητα του ιστολογίου ανέβηκε κατακόρυφα!
Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πολλοί που μπαίνουν και διαβάζουν κατευθείαν τα σχόλια. Αδιαφορούν παντελώς για το κυρίως κείμενο...

Ιωάννης Σ. είπε...

Δε φοράω καλσόν. Αυτά να τα πείτε στους Έλληνες που νομιμοποιούν το γάμο ομοφυλοφίλων. Επομένως προσέξτε εσείς μη σκίσετε κανένα καλτσόν ως ειδωλολάτρης ων πλάι στον παρτενέρ σας. Είναι γνωστό ότι σχεδόν όλοι οι αρχαίοι Έλληνες ήσαν αδερφές. Διαβάστε Συμπόσιο του Πλάτωνος αν δε πιστεύετε εμένα. Διαβάστε και λίγο αγαπητέ να μην ξεστομίζετε μονίμως ανοησίες και αρλουμπολογίες. Τι Έλληνας είστε, αν δεν είστε ειδωλολάτρης άθεος κι αν δεν είστε ομοφυλόφιλος; Επίσης χρειάζεστε άμεση ψυχιατρική υποστήριξη. Τα λεγόμενά σας και τα συμπεράσματά σας ξεπερνούν το όριο της σχιζοφρένειας. Απευθυνθείτε επομένως στην αγαπημένη σας επιστήμη να σας «σώσει».

Έργο που να ξεμπροστιάζει τον Κύριλλο Αλεξανδρείας δεν υπάρχει. Μα είστε τελείως άσχετος, όπως ακριβώς είπα. Αν υπάρχει περιμένω να το μάθω από εσάς (λέμε τώρα χαριτολογώντας…)

«Όταν οι Χριστιανοί κετέστρεφαν τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είχαν στη διάθεσή τους όλα τα τότε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Αν είχαν μόνο χέρια, τότε πήγαινε εσύ να γκρεμίσεις με τα χέρια σου μια απ' τις στήλες του Ολυμπίου Διός...»

Κι όλα αυτά τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ. Μάλιστα. Εσείς, άνθρωπέ μου, είστε για το Δρομοκαϊτειο. Κανένα ίχνος επιστημονικότητας ή έρευνας ή έστω λογικής. Τελικά είχα πέσει πολύ έξω στις εκτιμήσεις μου. Για πείτε μας λοιπόν την τεχνολογία που είχαν οι χριστιανοί τότε ώστε να κατεδαφίζουν τους δαίμονες.

Άρα, με βάση τη λογική σας ή είχαν την απαραίτητη τεχνολογία οι χριστιανοί ώστε να τους γκρεμίζουν ή αλλιώς δε τους γκρέμιζαν και όλα αυτά είναι υπερβολές και το μόνο που υπήρχε ήταν ζημιές και κατόπιν μετατροπές ναών. Άλλο καταστροφές όμως κι άλλο μετατροπές. Αλλά σας είπα, εμείς καθαγιάσαμε τους δαιμονικούς ναούς με στυλ. Ούτε αυτόματα, ούτε μπαζούκας, ούτε ανατινάξεις, ούτε βόμβες, ούτε πετρέλαια σαν τους τζιχαντιστές. Καταλαβαίνω ότι σας πονάει πολύ που όλος ο κόσμος άφησε την ειδωλολατρική ψυχασθένεια (από την οποία εμφανώς πάσχετε εσείς 1700 χρόνια μετά) και πίστεψε στο σωτηριώδες μήνυμα του Χριστού. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Για αυτό και όλο οι ναοί μετατράπηκαν σε εκκλησίες, όπως και οι ειδωλολάτρες χριστιανοί.

Ιωάννης Σ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ταξιάρχης είπε...

Mπορεί κανείς να κάλλιστα να σκίσει ένα καλσόν χωρίς
απαραίτητα να το φοράει.
Η παιδεραστία στην αρχαία Ελλάδα, όπως και ο αθλητισμός
και η φιλοσοφία, ήταν χαρακτηριστικό της αριστοκρατίας.
Στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα ήταν "ξένα". Απλώς, επειδή
έγραφαν μόνο κάτι αριστοκράτες σαν τον Πλάτωνα, εμείς
νομίζουμε πως όλοι οι Αθηναίοι ζούσαν στις παλαίστρες,
στα συμπόσια και πως... έπιαναν νεανικά κωλαράκια.

Λοιπόν, "Έλληνες" φυλετικά δεν υπάρχουν σήμερα. Ούτε
και θρησκευτικά/πολιτιστικά. Τους έφαγε η χριστιανική
μαρμάγκα.
Εγώ είμαι ... αρβανιτόβλαχος!

Οι Χριστιανοί είχαν την απαραίτητη τεχνολογία για να
καταστρέψουν τα πάντα. Ήταν η ίδια τεχνολογία με την
οποία, π.χ., οι Ρωμαίοι ξεθεμελίωσαν την Ιερουσαλήμ,
ο Αλέξανδρος κατέστρεψε τη Θήβα κλπ

Σίγουρα θα υπήρχαν πολλά αντι/Κυριλικά βιβλία στην εποχή
του καθάρματος, αλλά κάποια μαρμάγκα τα έφαγε κι εκείνα.
Εσείς τι νομίζετε. Πως οι αντίπαλοι όσων σήμερα αποκαλούμε
"ορθοδόξους" ήταν αγράμματοι και δεν έγραφαν λόγους
και συγγράμματα?

Ιωάννης Σ. είπε...

Νια όντως. Μπορεί να σκίσει το καλτσόν του κολλητού του.
Δε με ενδιαφέρει για τους ομοφυλόφιλους ειδωλολάτρες Έλληνες.

Έχετε τελείως στρεβλή άποψη και δε μπορεί να γίνει γόνιμος διάλογος. Σας ρώτησα κάτι. Αν δε μπορείτε να απαντήσετε, πείτε δε γνωρίζω. Μη πετάτε μονίμως λάσπη. Και εφόσον εσείς ισχυριστήκατε ότι ο Κύριλλος είχε αντιπάλους, περιμένω να τους ακούσω. Κάθε μα κάθε φορά λέτε τα μη όντα ως όντα. Δηλαδή λέτε πράγματα που δεν υπάρχουν ότι υπάρχουν. Ψάξτε το αυτό. Περιμένω λοιπόν απαντήσεις σε αυτά τα δύο. Ποιοι ήταν οι αντίπαλοι του Κυρίλλου και ποια τα συγγράμματα και πως φτάσατε στο συμπέρασμα ότι κάποιο έγραψαν εναντίον του. Το «σίγουρα θα υπήρχαν αντικυριλλικά συγγράμματα» είναι στη φαντασία σας και στην ψυχασθένειά σας και δε προκύπτει από πουθενά. Είναι σαν να λέω εγώ, σίγουρα εσείς είστε γκέι. Γιατί; Γιατί έτσι λέω εγώ. Μα τι λέτε; Σοβαρά; Αυτό λέγεται λάσπη, όχι επιχείρημα κύριε. Ούτε καν θέση. Μάθετε τα βασικά στοιχειώδη πρώτα.

Ορθοδόξους δε τους αποκαλούμε σήμερα. Μετά τη Σύνοδο της Νίκαιας αρχίζει σταδιακά να υπάρχει η έννοια της ορθοδοξίας.

Επίσης περιμένω να μου πείτε ποια είναι η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν οι χριστιανοί. Ήταν φαίνεται φοβεροί και πρωτοπόροι επιστήμονες για να εφηύραν τέτοια φοβερή τεχνολογία και να γκρεμίζουν τους ειδωλολατρικά μιάσματα. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Όπως κι αν έχει η σύγκριση που κάνετε ανάμεσα στο στρατό του Αλεξάνδρου και των Ρωμαίων δείχνει ότι είστε τελείως άσχετος και είναι για γέλια.

Τα συγγράμματα αρκετών αντιχρίστων έχουν σωθεί σας λέω και λένε μέσα απίστευτες ανοησίες και μωρίες. Διαβάστε τα να δείτε σας λέω. Για αυτό και ο κόσμος τους έδωσε μια βροντερή σφαλιάρα και έγινε χριστιανικός. Αλλά εσείς έχετε μείνει ακόμη στην ειδωλολατρική ψυχασθένεια.

Ιωάννης Σ. είπε...

Και ναι οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι σαν εσάς. Αγράμματοι όχι με την έννοια ότι δε γνώριζαν να γράφουν ή να διαβάζουν, αλλά με την έννοια ότι ήταν πνευματικά απαίδευτοι και φιλοσοφικά αδούλευτοι. Η φιλοσοφία της εποχής ήταν για τα μπάζα. Φαίνεται στα κείμενα αυτό. Και φυσικά αμετανόητοι. Κλασικό παράδειγμα ο Ιουλιανός. Και σήμερα αυτοί που είναι κατά της ορθοδοξίας είναι αγράμματοι με την ίδια έννοια. Όπως κι εσείς. Και πνευματικά απαίδευτος και φιλοσοφικά-γνωσιολογικά ανίδεος. Για αυτό και το μόνο που κάνετε και οι σημερινοί αντίχριστοι είναι όχι να αντιμετωπίζετε τον άλλον με επιχειρήματα και με τις θέσεις σας αλλά με λάσπη και συκοφαντίες, οι οποίες καταρρίπτονται πολύ εύκολα από έναν διαβασμένο.

Που να σας βάλω κάτω φιλοσοφικά. Θα σας ξεφτιλίσω εντελώς. Ήδη στις απλές ερωτήσεις μου δεν μπορείτε να απαντήσετε αλλά πετάτε λάσπη. Είναι δυαντόν να απαντήσετε διαλεκτικά σε σοβαρές, που θέλουν σκέψη και ευστροφία;

Ταξιάρχης είπε...

Aπό τα προϊστορικά χρόνια, η καταστροφή ήταν
πανεύκολη ενώ το χτίσιμο δύσκολο.
Κι εγώ, π.χ., μπορώ να καταστρέψω ένα αυτοκίνητο
αλλά όχι και να το κατασκευάσω.
Για την καταστροφή των αρχαίων ναών, αλλά και κάθε
οικοδομής, δεν χρειαζόταν εξεληγμένη τεχνολογία.
Άλλωστε όλες οι βάρβαρες φυλές που κατά καιρούς
έκαναν επιδρομές σε πολιτισμένες χώρες, κατέστρεφαν
με μεγάλη άνεση τα πάντα.
Έτσι έκαναν και οι βάρβαροι/φανατικοί χριστιανοί.

Απ' ό,τι κατάλαβα γνωρίζετε πολύ καλά την εκκλησιαστική
ιστορία. Που είναι μια ιστορία γεμάτοι από αλληλομαχαιρόματα
και ξεκατινιάσματα των "αρχιερέων". Συνεπώς άνετα μπορείτε
να βρείτε ποιοι και γιατί δεν ήθελαν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστό
τον κάθε Κύριλλο, Αθανάσιο, Χρυσόστομο κλπ