Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Και λίγη επικαιρότητα...

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαστε με τη σταδιακή διαμόρφωση του κειμένου των χριστιανικών Ευαγγελιών μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή γύρω στα 400 μ.Χ.
Είπαμε (και θα ξαναπούμε) πως τα ευαγγελικά κείμενα είναι συρραφές κάποιων αρχικών πηγών, γραμμένων στα αραμαϊκά. Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. Και κανείς σοβαρός ερευνητής δεν αμφισβητεί πως έχουν γίνει πλήθος προσθαφαιρέσεων στα αρχικά κείμενα ώστε να εξυπηρετηθούν διάφορες προσωπικές, θρησκευτικές και πολιτικές σκοπιμότητες.
Κραυγαλέα απόδειξη της σταδιακής παγίωση του ευαγγελικού κειμένου αποτελούν τα δύο παλαιότερα σωζόμενα Ευαγγέλια, ο σιναϊτικός κι ο βατικανός κώδικας, που χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα. Σε αυτά απουσιάζουν οι 11 τελευταίοι στίχου του κατά Μάρκον, ενώ στο κατά Ιωάννη δεν υπάρχει η ιστορία με τη γυναίκα που πιάστηκε να μοιχεύεται. Πότε προστέθηκαν (ή αφαιρέθηκαν) αυτά και από ποιους ουδείς γνωρίζει...
Πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε πως το πανεπιστήμιο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας έχει σε χειρόγραφες περγαμηνές τμήματα ενός "αρχαίου" Κορανίου, γραμμένο σε μια αραβική γραφή, γνωστή ως "Χιτζάζι", και χρονολογείται στην εποχή του Μωάμεθ ή στην αμέσως επόμενη γενιά. Άρα έχει στοιχεία πρωτοτυπίας και αυθεντικότητας.
Όπως ήταν φυσικό μπήκε στο μικροσκόπιο των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη εντοπιστεί κάποιες αποκλίσεις (ίσως όχι και τόσο σημαντικές) ανάμεσα στο "αρχαίο" αυτό κείμενο και στο σημερινό "επίσημο" Κοράνι των μουσουλμάνων.
Άρα, αποτελεί κοινή και λογική διαπίστωση πως τα ιερά βιβλία όλων των θρησκειών έχουν υποστεί με την πάροδο του χρόνου κάποια "επεξεργασία" του περιεχομένου τους, άλλοτε μικρότερη κι άλλοτε μεγαλύτερη.
Ένα δεύτερο θέμα είναι η πρόσφατη καταστροφή του ναού του Βάαλ-Διός στην Παλμύρα της Συρίας απ’ τους φανατικούς τζιχαντιστές.
Ειλικρινά γελάω με την υποκρισία των δυτικών που "σκίζουν τα ιμάτιά τους". 
Γιατί η καταστροφή των αρχαίων ιερών και η σφαγή των ιερέων τους είναι συνυφασμένη με την προϊστορία και ιστορία του Χριστιανισμού.
Η Εβραϊκή Βίβλος, που ως "Παλαιά Διαθήκη" είναι ιερό βιβλίο και των Χριστιανών, είναι γεμάτη από τέτοιες καταστροφές και σφαγές εις βάρος των "Χαναναίων ειδωλολατρών"! Κατ’ εντολή του Θεού φυσικά...
Οι Χριστιανοί, ως πνευματικά τέκνα του Αβραάμ, του Μωυσή, της Σάρας και της Μάρας, φρόντισαν να μιμηθούν τους προπάτορές τους καταστρέφοντας τα ελληνο-ρωμαϊκά ιερά.
Αλλά κι ο Μωάμεθ, άλλο εκλεκτό τέκνο της ιουδαιο-χριστιανικής παράδοσης, όταν κατέλαβε τη Μέκκα κατέστρεψε τα "ιερά των ειδώλων".
Προς τι λοιπόν εκπλησσόμαστε; Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν οι τρεις "αβρααμικές" θρησκείες (Ιουδαϊσμός-Χριστιανισμός-Ισλαμισμός) όλο και κάποιοι φανατικοί θα βρίσκονται να καταστρέφουν έργα του πολιτισμού και να κόβουν κεφάλια...

8 σχόλια:

Ιωάννης Σ. είπε...

Πείτε μου έστω κι έναν ερευνητή θεολόγο σε Ελλάδα ή εξωτερικό που να υποστηρίζει τις σαχλαμάρες σας, ότι η Καινή Διαθήκη ολοκληρώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το να είστε βάρβαρος Έλληνας, αντιχριστιανός και να έχετε τις απόψεις σας είναι θεμιτό. Μη λέτε όμως ότι τις ανοησίες σας τις υποστηρίζουν σοβαροί επιστήμονες, διότι καταντάτε γελοίος.

Ήρθε νομίζω καιρός να κατεδαφίσουν και το ειδωλολατρικό μίασμα των απατεώνων Ελλήνων, τον Παρθενώνα, οι τζιχαντιστές, για να κλαψουρίζετε περισσότερο στο μπλογκ σας.

Ψονθομφανήχ είπε...

Καλά, στην Ελλάδα είναι αστείο να μιλάμε για "ερευνητές
θεολόγους"!
Αλλά στι εξωτερικό το θέμα θεωρείται "ληγμένο".
Ζητάμε ένα όνομα;
Ας πούμε τον Ρούντολφ Μπούλτμαν, τον μεγαλύτερο ίσως
καινοδιαθηκολόγο του 20ού αιώνα...

Ιωάννης Σ. είπε...

Καλά, τα δεκάδες έργα των Πατέρων και των αιρετικών και των ιστορικών από τον 1ο αιώνα μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ. σας διαψεύδουν. Και τον Μπούλτμαν και εσάς. Διότι είναι ισχυρές εξωτερικές μαρτυρίες. Τι είναι οι εξωτερικές μαρτυρίες; Έτσι ονομάζονται οι μαρτυρίες που δεν περιέχονται στο κείμενο που μας ενδιαφέρει, αλλά εκτός του έργου που μας ενδιαφέρει. Δηλαδή οι μαρτυρίες που βρίσκουμε για την Κ.Δ., εκτός της Κ.Δ. σε άλλα έργα σύγχρονα ή λίγο αργοτερα.
Για παράδειγμα, ο εθνικός Κέλσος ήδη από το 170-180μ.Χ. στο έργο του «Αληθής λόγος», μας αναφέρει χωρία από τον Ματθαίο και μας λέει κιόλας ότι «ο Ματθαίος λέει το τάδε». Και φυσικά αυτό που λέει συμφωνεί με αυτό που διαβάζουμε σήμερα. Τα έργα των Πατέρων από την άλλη, περιέχουν σχεδόν όλα τα χωρία της Καινής Διαθήκης. Ο Μπούλτμαν και ο κάθε Μπούλτμαν, ως ξένος, δε γνώριζε γρυ ελληνικά και είναι πολύ πιθανόν να μη διάβασε ποτέ στη ζωή του αυτά τα έργα για να αντιληφθεί τα χωρία. Ζήτημα είναι και το αν διάβαζε την Κ.Δ. στα ελληνικά. Αν τα διάβασε, θα τα διάβασε αλλοιωμένα στην αγγλική μετάφραση και δε θα είδε τα όμοια χωρία των έργων των Πατέρων που συμφωνούν με την Κ.Δ., με αποτέλεσμα να λέει βλακείες. Δηλαδή οι ίδιοι οι Πατέρες μας λένε «ο Ιωάννης είπε το τάδε», «ο Λουκάς το τάδε», «ο Παύλος το τάδε» κλπ κλπ. Και αυτά, σας εξηγώ για 56726243687654336 φορά, ότι είναι ακριβώς τα ίδια όπως τα διαβάζουμε σήμερα. Επειδή λοιπόν, οι Έλληνες Πατέρες άρχισαν στη Δύση να διαβάζονται κατά τον εικοστό αιώνα (σε εμάς σιγά σιγά τώρα αρχίζουν να διαβάζονται δειλά δειλά), πλέον έχει εγκαταλειφθεί πλήρως η θεωρία που αναφέρετε συνεχώς από την ψυχασθενική αντιχριστιανική μανία σας, ότι τα ευαγγέλια ολοκληρώθηκαν τον 4ο αιώνα. Διότι άρχισαν να βλέπουν ότι οι εξωτερικές μαρτυρίες είναι πάρα πολλές και στα λατινικά και κυρίως στα ελληνικά κείμενα, όπου άλλωστε η Κ.Δ. είναι γραμμένη. Απλώς εσείς (και πιθανώς και γιατί όχι και ο Μπούλτμαν), δεν έχετε τη παραμικρή στοιχειώδη ικανότητα να κατανοήσετε και να υπολογίσετε χρονικά και λογικά τα πράγματα. Για παράδειγμα, το ότι αν ο Ιουστίνος ο Φιλόσοφος έζησε 100 με 110 - 165μ.Χ. και έγραψε ένα έργο του ας πούμε γύρω στο 150, όπου μέσα εκεί αναφέρει ότι «ο Ιωάννης λέει το τάδε» κλπ κλπ, αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι αυτό που αναφέρει, προϋπήρχε χρονολογικά από αυτόν. Το καταλαβαίνετε αυτό ή σας φαίνεται κινέζικα; Και το γεγονός επίσης ότι ονομάζει ότι «το τάδε το λέει ο Ιωάννης», και επιβεβαιώνουμε σήμερα ότι όπως το λέει αυτός ακριβώς έτσι το διαβάζουμε κι εμείς σήμερα, σημαίνει ότι ο κόσμος γνώριζε ήδη από τότε (δηλαδή από τον 1ο αιώνα) ότι το τάδε γραφόμενο που αναφέρει ο Ιουστίνος είναι από το ευαγγέλιο του Ιωάννη και όχι από κάπου αλλού. Αυτό το καταλαβαίνετε ή σας φαίνεται και αυτό κινέζικα; Πάντως αν καταλαβαίνετε καλύτερα τα κινέζικα, να πάτε στη Κίνα για να συνεννοείστε καλύτερα με τους ανθρώπους.

Άιντε γιατί ο κάθε άσχετος λέει ό, τι κοτσάνα του κατέβει και τη θεωρείτε και αυτονόητη επειδή την είπε ξένος. Και φυσικά πάντα πληγωμένη βγαίνει η Θεολογία και ο Χριστός.

Επίσης φαίνεται ότι δεν έχετε ιδέα από το πως αντιγραφόταν ένα χειρόγραφο στην αρχαιότητα... Για αυτό ερμηνεύετε τα πράγματα με εξωπραγματική αμάθεια. Ίσως αν έχω όρεξη και Θεού θέλοντος, θα σας κάνω ένα μάθημα (διότι και όρεξη να έχω, δε δύναμαι να θεραπεύσω την ψυχασθένειά σας κατά του Χριστού και του ευαγγελίου) και για τα στοιχειώδη περί αυτού, για να κατανοήσετε πως εξηγούνται τα λάθη στα χειρόγραφα (σημειωτέον, ότι τέτοια λάθη υπάρχουν σχεδόν σε κάθε αρχαίο χειρόγραφο και πέραν των ευαγγελίων)

Ιωάννης Σ. είπε...

Δεν είναι το θέμα ληγμένο. Ίσα ίσα όπως σας είπα οι νεότερες έρευνες και τα νεότερα ευρήματα όπως αυτά που σας δείχνω και προφανώς ούτε καν τα ελέγχετε, δείχνουν τελείως άλλη εικόνα. Τα ευγαγέλια και όλη η Κ.Δ. είχε τελειώσει ως κείμενο την περίοδο 50-100 χοντρικά(μπορεί να ήταν και 110 ή 120 με τελευταία την Αποκάλυψη, αλλά χοντρικά λέμε 100)

Ληγμένο είναι το άχυρο που έχουν στο κεφάλι τους όσοι υποστηρίζουν εν έτει 2015 αυτές τις γελοιότητες, ότι η Κ.Δ. τελείωσε το 400... Πάτε το και πιο μετά. 500 600

Ταξιάρχης είπε...

Aυτά που ονομάζεται "εξωτερικές μαρτυρίες" είναι εκ των υστέρων
πλαστογραφημένα κείμενα απ' την ίδια τη χριστιανική εκκλησία.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως απ' τον 5ο αιώνα η Εκκλησία απαίτησε
και εξασφάλισε το αποκλειστικό προνόμια της αναπαραγωγής των
"αρχαίων κειμένων". Το έκανε ακριβώς για να ελέγξει φασιστικά
τη γνώση και τη διάδοσή της.
Λέτε πως ο Κέλσος έζησε τον 2ο αιώνα. Πολύ σωστά. Αλλά τα "σωζόμενα"
έργα του δεν είναι του 2ου αιώνα. Είναι πολύ μεταγενέσετρα αντίγραφα
που αναπαράχθηκαν στα καλογερικά κοτποραπτία/μοναστήρια!
Έτσι εξηγείται πώς συγγραφείς του 2ου αιώνα παραπέμπουν σχεδόν
αποκλειστικά στα ευαγγέλια που δυο αιώνες αργότερα η Εκκλησία αναγνώρισε
ως "κανονικά". Ενώ στην εποχή τους κυκλοφορούσαν χίλια/δυο ευαγγέλια.
Φαίνεται πως είχαν το προορατικό χάρισμα οι άνθρωποι...

Ιωάννης Σ. είπε...

Καλά καλά. Κάθισαν οι μοναχοί και πλαστογράφησαν τα εκατοντάδες έργα των Πατέρων και των αιρετικών που παραπέμπουν στα ευαγγέλια, ιερόσυλε. πόσο πιο γελοίος πια; Πολύ ασχολήθηκα μαζί σου ψυχασθενή. Κανένας ψυχασθενής δε παίρνει από λόγια άλλωστε. Θα τα πούμε όταν θα έχει καταδεφιστεί τα ελληνικά ειδωλολατρικά μιάσματα του Παρθενώνα και του Ηφαίστου.

Ιωάννης Σ. είπε...

Εν τω μεταξύ είστε τόσο ψυχάκιας που και πάλι δε καταλάβατε τι σας έγραψα. Το ότι ο Κέλσος και πολλοί άλλοι έζησαν το 2ο αιώνα δε το λέω εγώ, αλλά τα ιστορικά σοιχεία που προφανώς δε σκαμπάζετε.(βέβαια είστε τόσο ψυχασθενής που είστε ικανός να πείτε ότι αυτά τα πρόσωπα δεν υπήρξαν κιόλας...) Και σας ξαναεξηγώ ότι τόσο ο Κέλσος, όσο και ο Ιουστίνος, και ο Ιγνάτιος Αντιοχείας και ο Κλήμης Αλεξανδρείας αναφέρουν πολλές φορές ότι ο Ιωάννης λέει το τάδε. Άρα αυτό σημαίνει ότι ήδη γνώριζαν ότι αυτό που παραπέμπουν είναι από το ευαγγέλιο του Ιωάννη.

Και από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη στα περισσότερα έργα τους, τα αρχαιότερα σωζόμενα χειρόγραφα είναι του 9ου και του 10ου αιώνα. Αυτό δε σημαίνει πως ό,τι είναι γραμμένο δεν είναι του Πλάτωνα. Το καταλαβαίνεις από τη τη ροή της σκέψης. Αλλά για να το καταλάβεις από τη σκέψη πρέπει να μην είσαι ψυχασθενής και να διαβάζεις πολλά έργα κι όχι να βγάζεις τις ψυχασθένειές σου σε μπλογκς.

Ταξιάρχης είπε...

Ο Κέλσος και οι λοιποί που αναφέρετε όντως έζησαν την
εποχή που λέτε.
Αλλά δεν σώζεται κανένα έργο τους από την εποχή εκείνη.
Όλα είναι μεταγενέστερες αναπαραγωγές σε καλογερικά αντιγραφεία.
Δηλαδή σε εκκλησιαστικές μονταζιέρες...