Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Γνωριμία με το Ισλάμ (Δ') - Παρέα με τους Δερβίσηδες!

Μπαίνουμε στον κάμπο της Προύσας. Αντίκρυ ο Όλυμπος με τις πανύψηλες κορφές του, πασπαλισμένες με χιονάτη στολή, κρατάει την Προύσα στην αγκαλιά του.
Ο ουρανός της πόλης λογχίζεται από ένα πλήθος μιναρέδων. Οι Τούρκοι την έκαναν πρωτεύουσά τους και πνευματικό τους κέντρο. Εδώ έχτισαν πλήθος από τεμένη, τουρμπέδες (μαυσωλεία) των σουλτάνων τους, μεντρεσέδες (θεολογικές σχολές), ιμαρέτια (φιλανθρωπικά ιδρύματα) και δημόσια λουτρά. 
Ακόμα και μετά το 1365, που μετέφεραν την πρωτεύουσά τους στην Αδριανούπολη, διατήρησαν τον τίτλο της Προύσας ως "Νταρ-ουλεμά", δηλαδή Οίκο ή Σχολή των Ουλεμάδων, κάτι σα δεύτερη Μέκκα...
Εδώ είναι ο παράδεισος όσων ασχολούνται με την ισλαμική τέχνη. 
Το "Πράσινο Τζαμί" είναι αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Απέναντί του βλέπεις το "Πράσινο Μαυσωλείο", ένα απ’ τα θαυμαστότερα μνημεία της Τουρκίας, ο τόπος που ’ναι θαμμένος ο σουλτάνος Μεχμέτ Α’ και τα εφτά παιδιά του. Πιο πέρα το τζαμί του Βαγιαζήτ Ιλντιρίμ (=κεραυνού) και στο κέντρο της πόλης το "Ουλού τζαμί" με τους είκοσι θόλους!
Στο μουσείο της Προύσας βλέπει κανείς πολλές επιτύμβιες στήλες, ελληνιστικές, ρωμαϊκές, ισλαμικές. Σε πολλές διακρίνω χαραγμένα τα επαγγελματικά εργαλεία του πεθαμένου: δρεπάνια, τσαπιά, ψαλίδια, πρόβατα...
Πολλά αγάλματα και προτομές του Ασκληπιού με φίδια στα πόδια του, του Βάκχου, του Ηρακλή, ένα μεγάλο κεφάλι του Σωκράτη κι ένα της Αφροδίτης. 
Αρκετά εκθέματα με χριστιανικές παραστάσεις. 
Και πάμπολλα ισλαμικά, και ιδίως της αίρεσης των δερβίσηδων (ή "μεβλεβήδων"): κάτι σφαιροειδή αγκαθωτά σίδερα με τα οποία οι δερβίσηδες χτυπούσαν τα κορμιά τους για να έρθουν σε έκταση. Κάμποσα "μπινμπιρλίκια", δηλαδή κομπολόγια-κομποσχοίνια με 1001 ξύλινους κόμπους -ο καθένας τους χοντρός σαν καρύδι- που σε καθέναν τους ο δερβίσης έκανε την επίκληση "Αλλάχ"! 
Και παρακεί όλα τα δερβίσικα μουσικά όργανα: φλογέρες, νταούλια, τα εξαρτήματα της χασισοποτίας κλπ.
Οι δερβίσηδες έμοιαζαν πολύ σε εμφάνιση και νοοτροπία με τους χριστιανούς ασκητές. Κι αυτοί ήταν που ασκούσαν κυρίως το ιεραποστολικό έργο του Ισλάμ στις ορθόδοξες χριστιανικές περιοχές. Υπάρχουν μαρτυρίες πως πολλοί ορθόδοξοι ιερείς και μοναχοί πείστηκαν απ’ τους δερβίσηδες ν’ αλλαξοπιστήσουν".
Αλλά ο Κεμάλ με μια διαταγή του κατάργησε τα τάγματα των Δερβίσηδων. Οι έξαλλοι χοροί τους, η θρησκευτική έκσταση, η χρήση ναρκωτικών κι ο ανατολίτικος μυστικισμός τους δεν είχε θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως ονειρευόταν την Τουρκία ο Ατατούρκ.

5 σχόλια:

Ιωάννης Σ. είπε...

" Πολλά αγάλματα και προτομές του Ασκληπιού με φίδια στα πόδια του, του Βάκχου, του Ηρακλή, ένα μεγάλο κεφάλι του Σωκράτη κι ένα της Αφροδίτης.
Αρκετά εκθέματα με χριστιανικές παραστάσεις. "

Δε τα γκρεμίσανε τελικά οι βάρβαροι χριστιανοί τα αγάλματα; Ο Μέγας Κωνσταντίνος, διαβάζουμε στον Ευσέβιο Καισαρεάις και στον Αμμιανό Μαρκελλίνο ότι μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη περίπου δύο χιλιάδες αγάλματα για να κοσμήσει τη νέα Ρώμη. Μα καλά, δε τα καταστρέφανε;

Αλλά βέβαια τώρα που τα κατέχουν οι Τούρκοι, δε συντρέχει και κανένας σοβαρός λόγος. Εσάς αυτό που μας καίει είναι να κατηγορείτε το "θρησκόληπτο Βυζάντιο" που τα διέσωσε όλα αυτά για να τα εκθέτουν τώρα οι Τούρκοι. Και γιατί σας καίει αυτό; Γιατί απλά μισείτε θανάσιμα το Χριστιανισμό. Τώρα, που τα κατέχουν και τα εκθέτουν μουσουλμάνοι Τούρκοι όλα μέλι γάλα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όλα καλά, τα βλέπετε και τα θαυμάζετε. Όμως να ξέρετε ότι αυτά διασώθηκαν από τους "θρησκόληπτους Ρωμιούς", και η ιστορία δεν αλλάζει από προπαγάνδες και κινδυνολογίες.


Δείτε και την ψηφιδωτή διασωζόμενη διακόσμηση του Παλατιού της Κωνσταντινούπολης. Αυτοί που υποστηρίζετε ότι κατέστρεψαν τον παγανισμό είχαν για ψηφιδωτά παγανιστικές παραστάσεις. Πολύ απλά η αλήθεια είναι ο παγανισμός τελείωσε από μόνος του, λόγω των κενόδοξων καθαρά μυνημάτων του και πολλοί ναοί, πολύ καλώς και ορθώς μετατράπηκαν σε νέους χώρους λατρείας, δηλαδή σε χριστιανικές εκκλησίες του Θεού.

https://www.youtube.com/watch?v=dKSCiYAYSr4&index=15&list=LL63AfUCdXPl9fudJQtU2QpQ

Ψονθομφανήχ είπε...

Οι Χριστιανοί κατέστρεφαν με μανία όλα τα αγάλματα των λεγόμενων "εθνικών θεών". Τα θεωρούσαν "κατοικητήρια δαιμόνων"! Τα λοιπά αγάλματα, και κυρίως εκείνα που απεικόνιζαν απλές κόρες και κούρους, είτε τα κατέστρεφαν είτε τους έσπαγαν τα γεννητικά όργανα ή τους αφαιρούσαν τα στήθη!
Πολλοί εθνικοί έθαβαν βαθειά στη γη τα αγάλματα των θεών τους με την ελπίδα να περάσει η χριστιανική λαίλαπα, οπότε θα τα ξέθαβαν.
Αυτό δεν συνέβη, κι έτσι σήμερα τα ανακαλύπτουμε παραχωμένα...

Οι Οθωμανοί σε γενικές γραμμές σεβάστηκαν και τις αρχαιότητες και τις υπόλοιπες μονοθεϊστικές θρησκείες.
Δηλαδή τον ιουδαϊσμό και χριστιανοσμό.
Οι σημερινοί τζιχαντιστές δεν ακολουθούν την ανεκτική στάση του Μωάμεθ και των οθωμανών. Αλλά οι τζιχαντιστές αποτελούν μια μικρή μειοψηφία στο παγκόσμιο Ισλάμ, παρά τον ντόρο που προκαλούν στο Ιράκ και τη Συρία.

Ιωάννης Σ. είπε...

Τα περισσότερα αγάλματα δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Οι περισσότερες καταστροφές έγιναν στη Συρία και την Αίγυπτο. Καλώς τα έσπασαν όσα έσπασαν και έβγαλαν τον κόσμο από το σκοτάδι της ειδωλολατρίας, τουλάχιστον για εκείνη την περίοδο. Αλλά βασικά δε τα καταφέραμε. Κια πάλι ο κόσμος είναι ξεκάθαρα ειδωλολατρικός και παγανιστικός, τελείως άχετος με το πνεύμα του Χριστιανισμού, για αυτό και αποτυγχάνει συνεχώς.

Ψονθομφανήχ είπε...

Μέσω του χριστιανισμού επιβίωσαν πολλά
ειδωλολατρικά στοιχεία...

Ιωάννης Σ. είπε...

Ναι.