Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

To προηγούμενο όνομα του Χριστού ήταν "Ορφέας"!

Το Παγγαίο σήμερα μοιράζεται ανάμεσα σε δυο νομούς: της Καβάλας και των Σερρών. Αλλά στην αρχαιότητα ανήκε στους Δάκκες της Θράκης, που οι Έλληνες τους έλεγαν Γέτες.
Πανέμορφο βουνό το Παγγαίο. Όλο πηγές και ρεματιές. Και σε μια κορφή του βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Εικοσιφοίνισσας, που κι αυτό χτίστηκε (ω! τι σύμπτωσις!) πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού...
Αλλά το Παγγαίο είναι και το ιερό όρος του Ορφισμού!
Εδώ ερχόταν κάθε πρωί ο μυθικός βασιλιάς της Θράκης, ο Ορφέας, για να υποδεχτεί με τη μουσική της άρπας του την ανατολή του ήλιου, δηλαδή του θεού Απόλλωνα.
Ο ορφισμός είναι τεράστιο κεφάλαιο της συγκριτικής θεολογίας.
Αποτέλεσε ένα θρησκευτικό κίνημα αντίδρασης στις ακρότητες της διονυσιακής λατρείας. Στην ωμοφαγία, στις οργιαστικές τελετουργίες, στην εκστατική παράκρουση.
Ο Ορφέας ήταν αρχικά ιερέας του Διόνυσου. Αλλά μετεστράφη στον Απόλλωνα, που στα ελληνικά σημαίνει "ο ένας Θεός". Πρόκειται για το θεό-ήλιο, τον Ατόν κατά τους Αιγύπτιους, τον "ήλιο της δικαιοσύνης" όπως αργότερα ονόμασαν το δικό τους Θεό οι χριστιανοί.
Η μεταστροφή του Ορφέα προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών του Διόνυσου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι ιέρειες του Διόνυσου, οι Μαινάδες, τον κατακρεούργησαν!
Όμως, στη μυστηριακή ορφική θρησκεία βρίσκει κανείς όλα σχεδόν τα στοιχεία που θα συγκροτήσουν αργότερα το Χριστιανισμό: τον ιδιότυπο μονοθεϊσμό, την ασκητική ζωή, την κάθαρση, τη λύτρωση, την μετά θάνατον τιμωρία, την αθανασία της ψυχής (αλλά και τη μετενσάρκωση), το προπατορικό αμάρτημα, την ένωση του ανθρώπου με το θεό και, κυρίως, την ιδέα του θεού που πάσχει, πεθαίνει κι ανασταίνεται!
Οι μύθοι του Διόνυσου-Ζαγρέα, του Ορφέα και του Ιησού Χριστού ταυτίζονται στα σπουδαιότερα και στα ουσιαστικότερα σημεία τους. 
Και οι πιστοί τους, μέσα από συγκεκριμένες μυστηριακές τελετές γεύονται το "σώμα και αίμα θεού", ταυτιζόμενοι έτσι μαζί του...
Και μην ξεχνάμε και τη γνωστή φράση του Χριστού· "Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή"!
Η σχέση ορφισμού-χριστιανισμού είναι ολοφάνερη. Πέρασε μάλιστα και στην πρωτοχριστιανική τέχνη. Στη γνωστή αναπαράσταση του Ιησού ως "καλού ποιμένα" που μαζεύονται γύρω του γητευμένα τα άγρια ζώα. Μια καθαρά ορφική εικόνα...
Χαρακτηριστική είναι ακόμα και η σφραγίδα που βρίσκεται σε κάποιο γερμανικό μουσείο, χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και δείχνει τον Ορφέα εσταυρωμένο!

12 σχόλια:

Ιωάννης Σ. είπε...

Ό,τι νά΄ναι. Εκτός τόπου και χρόνου. Και είστε και θεολόγος όπως λέτε. Προτιμότερο μάλλον είναι να λέτε ότι είστε "θρησκειολόγος" γιατί σχεδόν σε κάθε άρθρο σας λέτε πράγματα που δεν υποστηρίζει η επιστημονική θεολογία σε κανένα πανεπιστήμιο, αλλά αποτελούν πράγματα της φαντασίας σας.

Ιωάννης Σ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ιωάννης Σ. είπε...

Όσο λάσπη και να ρίξετε, όσα θρησκειολογικά κολπάκια και να σκαρφιστείτε, τον Ιησού Χριστό δε θα τον ρίξετε με τους παγανιστικούς θεούς. Τη ζωή σας θα χαλάσετε, πάντα από επιλογή δική σας. Γιατί πέρα από αυτό που παραθέτετε και είπε ο Χριστός είπε και κάτι άλλο που προφανώς δε σας συμφέρει εσάς τους θρησκειολόγους: ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή.

Ιωάννης Σ. είπε...

"Χαρακτηριστική είναι ακόμα και η σφραγίδα που βρίσκεται σε κάποιο γερμανικό μουσείο, χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και δείχνει τον Ορφέα εσταυρωμένο!"

Αυτό το λέτε τώρα δηλαδή επιστημονικό λόγο; Μάι επιστήμη έχει συγκεκριμένο λόγο και δε μιλάει ποτέ στον αέρα. Και εμένα η γιαγιά μου, μου είπε ότι ο Δίας είναι παιδί του Ιησού Χριστού, άρα έτσι είναι.

Σας ξανατονίζω για να σταματήσετε επιτέλους να παραπηροφορείτε με τους καθαρά αντιεπιστημονικούς λόγους σας τους αναγνώστες, ότι το εύρημα στο οποίο αναφέρεστε βρέθηκε ότι ανήκει στον 3ο με 4ο αιώνα μ.Χ. Σοβαρευτείτε επιτέλους και υπηρετήστε την επιστήμη που σπουδάσατε με επιστημονικό τρόπο και όχι με γενικόλογα και φαντασιώσεις για ικανοποίηση των επιθυμιών του δικού σας νου.

Ιωάννης Σ. είπε...

Το τοποθετώ για δεύτερη φορά, μπας και το διαβάσετε αυτή τη φορά για να σταματήσετε να παραπληροφορείτε τους ανυποψίαστους αναγνώστες.

As Bede notes, Freke & Gandy accept a 3rd century A.D. dating of the amulet, though they also claim that the amulet is not a central part of their evidence, but rather that it "did play a psychological role" for them in their research and that it "makes a very striking cover."

...

It evidently escaped his notice that the amulet with the image of the crucifix and the inscription ΟΡΦΕΟΣ ΒΑΚΚΙΚΟΣ in the Kaiser Friedrich Museum in Berlin is almost certainly a fake.


http://sternfels.blogspot.gr/2006/03/doubts-about-crucified-orpheus-amulet.html

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Moυ αρέσει η διαλεκτική σας δεινότητα και μαχητικότητα.
Τη σχέση Ιησού και Ορφέα προκύπτει και από τα δείγματα
της πρωτοχριστιανικής τέχνης που ο Ιησούς εμφανίζεται συχνά
ως Ορφέας με λύρα που σαγηνεύει προβατάκια κι άλλα ζωάκια.
Επίσης, στην πρωτοχριστιανική τέχνη, ο Ιησούς αρχικά παριστανόταν
ως αγένειος-Απόλλωνας μέχρι που καθιερώθηκε το μοτίβο
γενειοφόρος-Δίας.
Το "εγώ ειμί η άμπελος" είναι το διονυσιακό μοτίβο,
ενώ η "οδός" είναι η ελληνική απόδοση του κινεζικού "Ταό"...

Έχετε δίκιο, με εξιτάρει η θρησκειολογία. Αλλά είμαι θεολόγος.
Μόνο που "θεολόγος" δεν σημαίνει "χριστιανός κατηχητής"...

Ιωάννης Σ. είπε...

Πάλι γεγνικόλογες τοποθετήσεις κι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Ξεκαθαρίστε επιτελους ότι το εύρημα είναι πολύ μεταγενέστερο της μοναδικής αληθινής του Χριστού αναστάσεως.

"Έχετε δίκιο, με εξιτάρει η θρησκειολογία. Αλλά είμαι θεολόγος.
Μόνο που "θεολόγος" δεν σημαίνει "χριστιανός κατηχητής"..."

Έλα! Ακούστε όμως και κάτι άλλο. Θεολόγος επίσης δε σημαίνει και αντιχριστιανός προπαγανδιστής. Σε κάθε σας άρθρο αυτό κάνετε. Σε ένα προηγούμενο άρθρο σας λέγατε ότι οι αγιορείτες πατέρες παίρνουν LSD. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια υψήστου βαθμού που μόνο ένας έλλην θα μπορούσε να σκαρφιστεί.
Επίσης αν έστω και λίγο είχατε εντρυφήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στο αντικείμενό σας, τότε θα είχατε από μόνος σας καταλάβει ότι ο Χριστιανισμός και οι Πατέρες εξύψωσαν τη Θεολογία και την έκαναν επιστήμη και όχι οι κενόδοξες παγανιστικές μυθικές παραστάσεις άνευ νοήματος και περιεχομένου, ούτε οι μουσουλμανικές μυθοπλασίες. Αλλά προφανώς δεν έχετε την παραμικρή ιδεά περί της χριστιανικής πατερικής θεολογίας, μυστικής θεολογίας, ησυχαστικής παράδοσης, για αυτό και τα άνευ νοήματος προπαγανδιστικά άρθρα σας κατά των χριστιανών και του Χριστιανισμού.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας εξύψωσαν συνεπώς τη θεολογία σε αντικείμενο επιστητού, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι τη φιλοσοφία σε αντικείμενο επιστητού. Απλά πράγματα. Και έρχεστε και υποστηρίζετε ότι οι Πατέρες παίρνουν LSD. Δε ντρέπεστε λίγο; Μα εδώ δε σέβεστε, και πιθανόν δε γνωρίζετε καν ούτε το αντικείμενο που σπουδάσετε και μετά αναρωτιέστε γιατί λέω ότι οι Έλληνες δε σέβονται απολύτως τίποτα;

Ψονθομφανήχ είπε...

Επιμένω πως τα "βιώματα" του μυστικισμού έχουν πολλές ομοιότητες με τις
παρενέργειες των ψυχεδελικών ουσιών τύπου Ελ-Εσ-Ντι. Δεν είναι προσωπική μου
άποψη αλλά πόρισμα της ιατρικής.

Για το εύρημα που λέτε, η επικρατούσα εκδοχή είναι πως αποτελεί προχριστιανικό δημιούργημα.

Αυτό που λέτε "μυστική" και "ησυχαστική" παράδοση δεν είναι χριστιανική ανακάλυψη.
Ιστορικά την πρωτοσυναντούμε στη θρησκεία του Ινδουϊσμού, ακολουθεί ο βουδισμός, ο τζαϊνισμός, ο νεοπλατωνισμός, ο ισλαμικός μυστικισμός-σουφισμός και τελευταίος και καταϊδρωμένος ο Χριστιανισμός.

Δεν κάνω αντιχριστιανική προπαγάνδα. Απλώς προσπαθώ να τοποθετήσω αυτό το ιστορικό και θρησκειο-πολιτικό φαινόμενο που ονομάζουμε "χριστιανισμό" στη σωστή και γίηνη βάση του...

Δεν μιλάω ως "Έλλην". Η λεγόμενη "ελληνική φιλοσοφία" είναι κι αυτή αντιγραφή και εξέλιξη της αιγυπτιακής-περσικής-ινδικής και κινεζικής σκέψης. Και φυσικά είναι γεμάτη λάθη, υπερβολές και δογματισμούς. Την έχω προ πολλού απορρίψει στα βασικά της στοιχεία. Η σύγχρονη επιστήμη έχει καταρρίψει τα πάντα περί ψυχής, πνεύματος, ανθρώπινης φύσης, αιώνιας αλήθειας κλπ

Ιωάννης Σ. είπε...

Η επιστήμη κινείται και βασίζεται στα όρια της ανθρώπινης φυσιολογίας. Κατανοήστε πρώτα αυτό γιατί άδικα νομίζω συζητάμε.

Ιωάννης Σ. είπε...

Επιπλέον η ησυχαστική παράδοση της Εκκλησίας δε ξεκινάει με τον Γρηγόριο Παλαμά. Εμφανίζεται από τον 3ο αιώνα μ.Χ. με τον ασκητισμό και το μοναχισμό. Υπήρχαν και τότε πολλοί αββάδες. Ο Γρηγόριος ο Παλαμάς απλώς συστηματοποιεί και καταγράφει καλύτερα αυτή την ήδη χιλιετή την εποχή του παράδοση. Καλά βάζατε τον σουφισμό προγενέστερο του χριστιανικού ησυχασμού; Μόνο κάποιος ανιστόρητος θα το έκανε αυτό.

Οι διδασκαλίες περί ησυχασμού υπάρχουν ήδη στον Ωριγένη, τον αββά Ησαϊα, τπν Εφραίμ σον Σύρο, τον Μ.Βασίλειο, τον Ισαάκ το Σύρο, τον Μάξιμο Ομολογητή και πολλούς άλλους αγίους Πατέρες.

Και καμία σχέση δεν έχει η πνευματική εμπειρία του χριστιανού μοναχσιμού, η εμπειρία και θέα του ακτίστου φωτός, με τις παγανιστικές μυστικιστικές θεουργίες του νεοπλατωνισμού και του ινδουισμού. Δυστυχώς τα έχετε μπλέξει όλα μαζί σε ένα μπλέντερ και συνεχώς δημιουργείτε θρησκειολογικές άγευστες σαλάτες. Αυτό δε σας βοηθά να εμβαθύνετε στο τι εστί ησυχασμός πραγματικά, κι έτσι τα εξίσωνετε όλα και βγαίνετε από την υπόθεση.

Ψονθομφανήχ είπε...

Ο σουφισμός υπήρχε αρκετούς αιώνες πριν τον παλαμικό ησυχασμό.
Ο χριστιανικός ασκητισμός των πρώτων αιώνων ήταν αντιγραφή του
νεοπλατωνικού και νεοπυθαγορικού μυστικισμού.
Αλλά, αν το θέτεται έτσι, μπορούμε να πούμε πως έχει από κει τις
ρίζες του, άρα χρονικά προηγείται του σουφισμού...

Ιωάννης Σ. είπε...

Καμία απολύτως σχέση ο χριστιανικός ασκητισμός και ησυχασμός με τις δεισιδαιμονικές νεοπλατωνικες και νεοπυθαγορικές θεουργίες και τελετουργίες. Στα δύο τελευταία εισέρρευσε δυναμικά η μαγεία.