Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Όταν η επιστήμη "ξεδοντιάζει" τις θρησκείες...

Οι θρησκείες και οι αρχαίες Φιλοσοφικές Σχολές έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Χωρίς να διαθέτουν τα "αναγκαία υλικά", δηλαδή τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις, προσπάθησαν να δώσουν απάντηση σε όλα τα ερωτήματα του ανθρώπου: πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος, ποιος και πώς τον δημιούργησε, με ποιον σκοπό κ.λπ.
Με τον τρόπο αυτό πέτυχαν έναν διπλό στόχο: και οι ίδιες να αποκτούν πολλούς οπαδούς χωρίς να κινδυνεύουν να διαψευστούν  άμεσα, και οι άνθρωποι να νιώθουν μια "ασφάλεια" έχοντας εξασφαλίσει κάποια στοιχειώδη κατανόηση του κόσμου που τους περιέβαλε.
Όταν όμως άρχισε η επιστήμη να αναπτύσσεται και τα πρώτα της συμπεράσματα γκρέμιζαν τους φιλοσοφικούς και θρησκευτικούς μύθους, ήταν επόμενο να προκληθεί σύγκρουση. Και οι μεν Φιλοσοφικές Σχολές έχασαν την παλιά τους αίγλη και ουσιαστικά εξαφανίστηκαν, οι δε θρησκείες ξεδοντιάστηκαν.
Σήμερα όλοι ξέρουμε πως ο κόσμος δεν δημιουργήθηκε όπως μας λέει η Βίβλος, πως τα λεγόμενα ψυχικά ή πνευματικά φαινόμενα είναι απλά λειτουργίες του εγκεφάλου, πως ψυχή δεν υπάρχει, πως πιθανότατα υπάρχουν κι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί στο αχανές σύμπαν .κλπ.
Κατά τη γνώμη μου οι θρησκείες δεν μπορούν στην εποχή της επιστήμης να συνεχίσουν να υπάρχουν με την παραδοσιακή τους μορφή.
Πρέπει να εξελιχθούν σε "ηθικές διδασκαλίες", που απλά θα θέτουν όρια και κριτήρια στον τρόπο αξιοποίησης των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων...

8 σχόλια:

Ιωάννης Σ. είπε...

Τελικά είστε παραχαράκτης και της επιστήμης. Η σημερινή επιστήμη όχι μόνο επιβεβαίώνει τη Βίβλο , αλλά και η ίδια σχεδόν υποστηρίζει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε εκ του μη όντος. Μιλώ για τους ουδ΄λετερους επιστήμονες , τους πραγματικούς και όχι τους φανατισμένους άθεους κι αντίχριστους τύπου Dawkins. Από το μηδέν δηλαδή. Περάστε μία βόλτα από το CERN να ενημερωθείτε σχετικώς για περαιτέρω λεπτομέρεις.

Ειδικότερα η Ορθοδοξία ποτέ δεν είχε και ούτε θα έχει στο μέλλον κανένα απολύτως πρόβλημα με την επιστήμη. Τα προβλήματα αυτά δημιουργήθηκαν κατα το Μεσαίωνα στη Δύση από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και όπως βλέπετε μας ακολουθούν σαν φαντάσματα του παρελθόντος μέχρι και σήμερα. Και δυστυχώς η μπάλα παίρνει και τους Ορθόδοξους. Διαβάστε αν θέλετε την Ομιλία εις την Εξαήμερο του Μ,Βασιλείου , για να κατανοήσετε πως η Ορθοδοξία της εποχής εκείνης(4ος αιώνας μ.Χ.) ανέλυε τα περί κόσμου. Ο Μ.Βασίλειος χρησιμοποεί όλα τα επιστημονικά στοιχεία της εποχής του σε αυτήν την πραγματεία.

«πως ψυχή δεν υπάρχει»

Μου θυμίζετε τους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους που ενώ δε δέχονται την ύπαρξη της ψυχής , ομιλούν περί αυτής και μάλιστα θεωρούν πως την «θεραπεύουν». Τραγελαφικά φαινόμενα του σύγχρονου άθεου «ορθολογιστικού» κόσμου.

Τέλος , οι θρησκείεςς όχι μόνο θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά ολοένα και θα αυξάνεται η επιρροή τους λόγω της παταγώδους αποτυχίας του σύγχρονου διεθνούς αθεϊστικού καπιταλιστικού συστήματος , που εκμεταλλεύτεα αισχρά την οντολογία του ανθρωπίνου είδους.

Ιωάννης Σ. είπε...

Πως γίνεται οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι να θεραπεύουν τη ψυχή ενώ στη πλειονότητά τους δε δέχονται καν την ύπαρξή της;

Μιλάμε για πραγματική μωρία του κόσμου τούτου...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Είστε υπορβολική (ή μήπως υπερβολικός;)
Ψυχή ασφαλώς δεν υπάρχει. Είναι πλέον επιβεβαιωμένο: αυτά που ονομάζομαι κάποτε ψυχολογικά ή πνευματικά φαινόμενα είναι απλά λειτουργίες του εγκεφάλου.
Παρά την επιβίωση μιας μεσαιωνικής ορολογίας, η σύγχρονη επιστήμη όταν μιλάει για ψυχοθεραπεία εννοεί πλέον την αντιμετώπιση των ασθενειών του νευρικού μας συτήματος και του εγκεφάλου...

Ψονθομφανήχ είπε...

Ένοχο Μυστικό, δώσε στίγμα να βρεθούμε από κοντά!
Κερνάω καφεδάκι, μπυρίτσα, ρακόμελο... ό,τι γουστάρεις!

Ιωάννης Σ. είπε...

Καλώς λοιπόν. Είμαι υπερβολική λέτε. Αν και είμαι άνδρας. Δε πειράζει.

Άρα λοιπόν μαζί με το Χριστιανισμό και τους Πατέρες του καταδικάζετε και τη φιλοσοφία. Δηλαδή έναν έναν όλους τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους που μιλούσαν για ψυχή , Αριστοτέλη , Πλάτωνα , Πυθαγόρα κλπ.


Εγώ λέω ότι υπάρχει και παραυπάρχει ψυχή.

Ψονθομφανήχ είπε...

Οι αρχαίες θρησκείες, όπως και οι αρχαίοι φιλόσοφοι, μιλούσαν για ψυχή γιατί είχαν άγνοια (και δικαιολογημένα) της νευροβιολογίας!
Σήμερα όμως δεν δικαιολογούαστε να πιστεύουμε σε τόσο παροχυμένα πράγματα.

Άντρας, γυναίκα, δε μας νοιάζει. Αν μένεις Αθήνα και έχεις χρόνο, ισχύει η πρόταση...

Ψονθομφανήχ είπε...

Είδα πως γράφεις "Θεσσαλονίκη". Αν βρεθείς άθενς σφύρα να βρεθούμε...

Ιωάννης Σ. είπε...

Εγώ πιστεύω στην έννοια της ψυχής όπως και του Θεού.