Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Ο στρατός του Τζέγκινς Χαν ήταν στην πλειοψηφία του Χριστιανικός!


Ο Χριστιανισμός είχε διαδοθεί στην Κεντρική Ασία ήδη απ' τον 2ο αιώνα.
Το 196 μ.Χ. υπάρχει μαρτυρία πως ζούσαν Χριστιανοί ανάμεσα στους Κουσάν, μια τουρκική φυλή που είχε εγκατασταθεί στη Βακτρία! Η ύπαρξη δεσμών με την Αντιόχεια και την Αλεξάνδρεια σημαίνει σταθερή ροή όχι μόνο εμπόρων αλλά και ιεραποστόλων...
Ως τα τέλη του 5ου αιώνα είχαν ιδρυθεί πολλές και ισχυρές Επισκοπές στις περιοχές που σήμερα αντιστοιχούν στο Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Αφγανιστάν.
Ο Χριστιανισμός έφτασε στο Θιβέτ περίπου τον 6ο αιώνα. Γύρω στο 549 μ.Χ. μαρτυρείται σημαντική μεταστροφή Λευκών Ούννων στο Χριστιανισμό. Κανείς δεν ξέρει από ποιον ακριβώς προσηλυτίστηκαν. Η Εκκλησία της Αντιόχειας τους έστελνε Επισκόπους και οι Λευκοί Ούννοι αποτέλεσαν επί αιώνες μια απ' τις πιστότερες χριστιανικές κοινότητες.
Σήμερα, ελάχιστοι γνωρίζουν πως ένας μεγάλος αριθμός Ουιγούρων της Κεντρικής Ασίας ήταν κάποτε Χριστιανοί, και αρκετοί απ' αυτούς Μανιχαϊστές!
Γύρω στα 780 μ.Χ. η Χριστιανική Εκκλησία της Κίνας είχε εδραιωθεί εξασφαλίζοντας και την αυτοκρατορική εύνοια.
Την ίδια όμως εποχή εξαπλώνεται ραγδαία κι η αραβική-ισλαμική παρουσία στην Κεντρική Ασία με συνέπεια να κλείσουν για μεγάλο διάστημα οι παλιοί εμπορικοί δρόμοι που ένωναν την Κίνα και Περσία με τις ανατολικές επαρχίες του Βυζαντίου. Οι Χριστιανικοί πληθυσμοί απομονώθηκαν και αποδυναμώθηκαν.
Το 845 μ.Χ. η κινεζική δυναστεία των Τανκ θέτει σε διωγμό τον Χριστιανισμό, Μανιχαϊσμό και Ζωροαστρισμό. Η χριστιανική Εκκλησία δέχεται ισχυρό πλήγμα αλλά δεν εξαφανίζεται εντελώς.
Την τελευταία αναλαμπή της γνωρίζει γύρω στο 1200 μ.Χ.
Πρωταγωνίστρια μια απ' τις νύφες του μεγάλου Μογγόλου ηγέτη Τζέγκινς Χαν, που ανήκε στη χριστιανική μογγολική φυλή Κεράιτ. 
Αλλά υπήρχαν κι άλλες φυλές που είχαν σχεδόν πλήρως εκχριστιανιστεί. Ταξίδευαν με τους ιερείς τους και τελούσαν τις λειτουργίες τους στις λυόμενες παραδοσιακές μογγολικές σκηνές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: