Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι ειρωνεύονταν τον Ιησού;

Προσωπική μας άποψη είναι πως η διαδασκαλία του  Ιωάννη του Βαπτιστή και του Ιησού εντάσσονταν σε μια προσπάθεια ανανέωσης και επαναπροσδιορισμού της ιουδαϊκής θρησκείας, που άρχισε από την εποχή των Προφητών και κορυφώθηκε την περίοδο της ρωμαϊκής κατάκτησης της Παλαιστίνης.
Ο Ιησούς δεν είχε σκοπό να ιδρύσει νέα θρησκεία και, έχουμε την εντύπωση, πως τα χριστιανικά κείμενα των πρώτων αιώνων αλλοίωσαν τη διδασκαλία του εξυπηρετώντας την ανάγκη διεθνοποίησης της νέας θρησκευτικής κίνησης.
Για το λόγο αυτό είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με το περιεχόμενο των Ευαγγελίων, και προσπαθούμε να δούμε "πίσω απ' τις γραμμές"...
Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής διαβάζουμε πως στο σπίτι του Ιάειρου με τη νεκρή κόρη του μπήκαν μόνο οι δυο γονείς, ο ίδιος ο Ιησούς και οι Πέτρος, Ιωάννης και Ιάκωβος.
Κι όταν ο Ιησούς είπε για την κόρη πως "δεν πέθανε αλλά κοιμάται", όλοι "κατεγέλων αυτού", δηλαδή των ειρωνευόταν και τον χλεύαζαν διότι ήξεραν πως η κόρη είχε πεθάνει.
Κι εμείς εύλογα αναρωτιόμαστε: ποιοι "όλοι" ειρωνεύονταν τον Ιησού;
Στο δωμάτιο ήταν μαζί του πέντε όλα κι όλα άτομα.
Οι δυο χαροκαμένοι γονείς μάλλον δεν θα είχαν διάθεση για ειρωνικά σχόλια.
Ποιοι μένουν λοιπόν να ειρωνεύονται και να χλευάζουν τον Ιησού;

1 σχόλιο:

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Κάτι σαν τον Κάιν, που ενώ μας λέει η Βίβλος ότι αυτός, ο αδερφός του κι οι γονείς του ήταν οι μόνοι άνθρωποι επί γης μετά μας κολλάει και το γάμο του, παραδίπλα! Με ποια άραγε; lol