Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ήταν ο Χριστός ιστορικό πρόσωπο; Α' (Η αξιοπιστία της Καινής Διαθήκης)

Η αλήθεια είναι πως απ' τον 1ο αιώνα η μόνη σωζόμενη ιστορική μαρτυρία για την ιστορικότητα του προσώπου του Χριστού είναι αυτή των βιβλίων της Καινής Διαθήκης (Ευαγγέλια, Πράξεις Αποστόλων και Επιστολές).
Τα βιβλία αυτά θεωρείται πλέον βέβαιο πως γράφτηκαν το δεύτερο μισό του 1ου αιώνα, αν και υπέστησαν κάποιες αλλοιώσεις τον β' και γ' αιώνα, αλλά δευτερεύουσας σημασίας...
Η Καινή Διαθήκη είναι το ιερό βιβλίο των Χριστιανών και εύλογα δεν μπορεί να θεωρηθεί, από ιστορικής άποψης, απόλυτα αξιόπιστο. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν θεωρούσαμε εξίσου αξιόπιστα και τα ιερά βιβλία των άλλων θρησκειών;
Ας προσπαθήσουμε, όμως, να κρίνουμε την αξιοπιστία της Καινής Διαθήκης ως προς τη μαρτυρία της για την ιστορικότητα του προσώπου του Χριστού.
Οι συγγραφείς της ήταν:
α) οι περισσότεροι μαθητές του Χριστού
β) δίδαξαν σε ανθρώπους σύγχρονους του Χριστού
γ) ταλαιπωρήθηκαν πολύ στη ζωή τους και πέθαναν για χάρη του Χριστού
δ) αποτέλεσαν μέλη της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας των Ιεροσολύμων.
Εύλογα γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:
α) είναι δυνατόν όλοι αυτοί να έπαθαν ομαδική παράκρουση και να δημιούργησαν ένα μυθικό πρόσωπο στο οποίο να θυσίασαν τη ζωή τους;
β) είναι δυνατόν να μην εξεγέρθηκαν κάποιοι, φωνάζοντάς τους "Μα τι λέτε άνθρωποι; Εμείς περάσαμε όλη μας τη ζωή στα Ιεροσόλυμα και ποτέ δεν είδαμε ούτε ακούσαμε κάτι για κανέναν Ιησού Χριστό"!
Μην ξεχνάμε πως στο ακροατήριο των Αποστόλων υπήρχαν αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων της ζωής του Χριστού. Και μερικοί απ' αυτούς ήταν έξαλλοι και φανατικοί αντίπαλοί του.
Το παραμικρό ψεύδος ή ανακρίβεια στο κήρυγμα των Αποστόλων θα αποτελούσε την ιδανική ευκαιρία να τους "τινάξουν στον αέρα"...
γ) θα ήταν ποτέ δυνατόν ένας μύθος για ένα ανύπαρκτο πρόσωπο να βρει τόσο μεγάλη και γρήγορη απήχηση στην εποχή του; Και να αποτελεί μετά από 2000 χρόνια την πολυπληθέστερη θρησκεία του κόσμου;

6 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Μου φαίνεται κλέβεις τις αναρτήσεις
του Αθεου:))

Τώρα εγώ άλλα πίστευα!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ο Αθεοόφοβος κινείται σε άλλο μήκος κύματος...

Πίστευες σε κάτι;

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Δεν ξερω βρε Ασκαρουλη...λεω τώρα εγω, μηπως και τα γραφόμενα ολα παραποιηθηκαν στην πορεία των αιώνων;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ρικούλα, πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.
Και περισσότερο κατά την περίοδο που δεν είχε ανακαλυφθεί η τυπογραφία και όλα τα έργα αναπαράγονταν με αντιγραφή, κυρίως στα μοναστήρια.

Οι πιθανότητες αλλοιώσεων μειώνονται όσο περισσότερα αντίγραφα ενός έργου σώζονται και, μάλιστα, από διαφορετικές περιοχές.

Η ιστορική έρευνα δέχεται, πάντως, πως μετά τα μέσα του 4ου αιώνα το περιεχόμενο της Καινής Διαθήκης δεν μεταβλήθηκε με την αναπαραγωγή των βιβλίων.

Άθεος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι μετά τον 4ο και 5ο αιώνα δεν άλλαξε τίποτα!

Μαύρο Μέλι είπε...

όσοι πιστεύουν,δεν χρειάζονται τη βεβαιότητα.

γιατί αν ερευνάς και στηρίζεσαι στη δική σου γνώμη,είναι πολύ πιθανόν και επόμενο να μη χρειάζεσαι δεκανίκια. αν ο άνθρωπος στηριζόταν στη δική του δύναμη,η ιστορία του θα ήταν διαφορετική.

η σημασία των μύθων είναι μεγάλη (όχι πάντα με τη θετική έννοια) δια μέσου των αιώνων και αυτός του Ιησού δεν είναι κάτι άλλιώτικο...δεν αμφισβητώ το αν υπήρξε ως φυσική παρουσία,αλλά το αν ήταν όπως τον περιέγραψαν.