Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Η Εκκλησία είναι μια πνευματικά χρεοκοπημένη ΔΕΚΟ!

Τον περασμένο μήνα, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, είδαμε πάλι να επαναλαμβάνονται αυτές οι βαρετές και ανούσιες τελετές των αγιασμών.
Ευτυχώς, που ένας ιεράρχης, ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, είχε το θάρρος να πει μερικές αλήθειες. Ας δούμε μερικά αποσπάσματα:
"Μόλις πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ο αγιασμός. Ήλθε ο ιερέας, ιδιόμορφα ντυμένος, διάβασε μερικά λόγια που λίγοι τα κατάλαβαν, έκανε κάποιες κινήσεις στους περισσότερους ακατανόητες και τέλειωσε.
Όλο αυτό μοιάζει με κατάλοιπο άλλων παλαιότερων εποχών. Οι πολιτικοί μας διστάζουν να το καταργήσουν. Εσάς δεν σας ενδιαφέρει γιατί σε λίγο θα τελειώσει και του χρόνου πάλι.
Κανείς δεν το καταλαβαίνει, όπως γίνεται. Ούτε και η Εκκλησία. Απλά, αυτή το δέχεται ως κεκτημένο δικαίωμά της, που δεν θα ήθελε να το χάσει.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συντηρούμε, στην ουσία να εξευτελίζουμε κάτι ιερό... Σκέφτηκα, έτσι που καταντήσαμε τον αγιασμό, φέτος να μην τον κάνουμε. Να πω στους ιερείς να καθήσουν στους Ι. Ναούς κι από κει να προσευχηθούν για σας. Υποχώρησα γιατί κάποιοι δεν είναι έτοιμοι να το δεχτούν και δεν θέλησα ως Επίσκοπος να τους λυπήσω...
Αξιώστε Εκκλησία όχι με αδικαιολόγητους συντηρητισμούς, νεκρούς συμβολισμούς και πομπώδεις τελετουργίες. Όχι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με δικαιώματα, περιουσίες και διεκδικήσεις. Αλλά Εκκλησία με πονεμένο προφητικό λόγο, με αυθεντική πίστη, θυσιαστική μαρτυρία και άγια ζωή..."

1 σχόλιο:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Σωστός και δυνατός εν πρώτοις. Γενικά με εντυπωσιάζει κάθε φορά πού θα μιλήσει αυτός ο άνθρωπος.
Αλλα επειδή είμαι εκ φύσεως κακός, κριτικός και "κολλημένος" παπάς έχω να δηλώσω τα εξής "βλάσφημα" και ανήκουστα κκ serpent:

Πρώτον: Έργα και όχ...ι εντυπωσιακά συμπεράσματα.
Δευτερον:΅Ας αναλάβει κάθε ποιμένας και επίσκοπος τις προσωπικές του ευθύνες , συμπεριλαμβανομένου και εκείνου.
Τρίτον: Σιγά τα αυγά. Συγκαλυμένος οργανωσιακός αντικληρικαλισμός προς άγραν χαρωπών μοντέρνων "χριστιανών".

Ομίλησα
:p