Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Μια επίκαιρη άποψη του Αδαμάντιου Κοραή:


"Εμείς, οι οπαδοί της αληθινής θρησκείας του πραότατου Ιησού, οφείλουμε να δείξουμε την ίδια πραότητα σε όλες τις άλλες θρησκείες, και σ' αυτή ακόμα τη θρησκεία των τυράννων μας, αν ημερέψουν και συνυποταχθούν στους ίδιους με μας νόμους.
Αλλά, η προς τις άλλες θρησκείες χρωστούμενη ανοχή και πραότητα, δεν πρέπει να μετατραπεί σε αδιαφορία για τη δικιά μας θρησκεία. Αποφεύγοντας να αδικούμε και να διώκουμε τους άλλους, δίκαιο είναι να προσέχουμε να μην διωκόμεθα κι εμείς απ' τους άλλους..."

5 σχόλια:

Haris είπε...

Επίκαιρος γιατί; Τι θρησκεία έχουν τάχα οι τύραννοί μας; Δεν είναι τάχα χριστιανοί; Και τι έχει να φοβηθεί σήμερα η χριστιανοσύνη εκτός από τους άθεους και τους μετριοπαθείς οπαδούς της (όλοι αναφυόμενοι από τα σπλάχνα της); Καθολικά ανεπίκαιρος ο λόγος του. Ούτε άλλες θρησκείες παίζουν, ούτε τύραννοι αλλόθρησκοι.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δεν παύουν όμως να είναι επίκαιρα τα δύο "αιτήματα":
α)σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων
β) η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και ανεξιθρησκείας πρέπει να υπακούει και στο νόμο της αμοιβαιότητας.
Δεν νοείται εγώ να σέβομαι και να προστατεύω τη θρησκεία σου κι εσύ να με ποδοπατάς...

Haris είπε...

Μα αυτά στην πολιτισμένη προ-χριστιανική εποχή θεωρούνταν σχεδόν αυτονόητα, ειδικά όσον αφορά τις θρησκείες. Αυτός ο βάρβαρος δογματισμός του χριστιανισμού το κατάργησε, μέσα σε 2-3 αιώνες. Λες η απαίτηση των χριστιανών σήμερα για σεβασμό των θρησκειών να είναι ένα έμμεσο συγγνώμη; Ή μήπως να κατάλαβαν πως δεν έχουν πλέον τόση ισχύ;
Ο ελληνικός πολιτισμός καθόλου δεν ήταν άγιος, ωστόσο ούτε μια φορά δεν έκανε θρησκευτικό πόλεμο.

Haris είπε...

"οι οπαδοί της αληθινής θρησκείας του πραότατου Ιησού, οφείλουμε να δείξουμε την ίδια πραότητα"
Άσε ότι αυτή η φράση δείχνει άλλη μία φορά εκείνη την υπεροπτική, αλαζονική θέση του απολύτως σίγουρου ανθρώπου που κατέχει την αλήθεια. Προσφέρει πραότητα μόνο ως "φιλανθρωπία", προσφέρει πραότητα όπως ένας άγριος βασιλιάς ρίχνει καρβέλια στον πεινασμένο λαό του.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Στο τελευταίο σχόλιο, θα σου απαντήσει ο ίδιος ο Κοραής, που ζήτησε το λόγο "επί προσωπικού"!

Στο προτολευταίο θα απαντήσω εγώ.
Είναι αλήθεια πως οι μονοθεϊστικές θρησκείες αποτέλεσαν ένα ιδανικό άλλοθι σε όσους ήθελαν να προκαλέσουν πολέμουν για λόγους οικονομικούς, εθνικούς, πολιτικούς.
Δεν πρέπει να εγκαλούμε γι' αυτό τις θρησκείες.
Ας μην ξεχνάμε πως και στην αρχαία Αθήνα διώκονταν οι "άθεοι σοφιστές", με απειλή εξωρίας, ακόμη και θανατικής καταδίκης. Ας μην ξεχνάμε και τους διωγμούς των χριστιανών απ' την "ανεξίθρησκη" ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα πραγματικά αίτια ήταν πολιτικά, απλά περιβάλλονταν με θρησκευτικό μανδύα...