Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Οι επισκέπτες του Όρους ...

Μερικοί περιηγούνται το Όρος απλά και μόνο για να περισυλλέξουν όσα παράτυπα, παράνομα κι ανόσια συμβαίνουν εκεί! Είν' αλήθεια πως στους θαυμαστούς αυτούς βράχους βρίσκονται και κάποια απορρίματα του κοινωνικού βίου, που αναζητούν άσυλο ... Δεν είναι χειρότεροι απ' αυτούς που συναντάμε στις πόλεις, αλλά εδώ, που η αγρύπνια του πνεύματος και η ευφορία της ψυχής πρέπει ν' αποτελούν τον κανόνα, δείχνονται χειρότεροι!
Μια άλλη ομάδα περιηγητών έρχονται στο Όρος απλώς για να το γνωρίσουν. Έχουν τόσα ακουστά για τον τόπο που θεωρούν υποχρέωσή τους να το επισκεφτούν, όπως κάνουν στην Κέρκυρα και στη Μύκονο! Συνήθως βαριούνται να μετακινηθούν από μοναστήρι σε μοναστήρι, κι αν κάπου "βολευτούν" περνάνε τρεις-τέσσερεις μέρες. Σκοπός τους είναι να "περνάν καλά"...
Μια τρίτη ομάδα αποτελούν εκείνοι που ρέπουν, δήθεν, προς τον ασκητισμό! Έχουν υιοθετήσει ένα ανώδυνο χριστιανικό ήθος και κατέχουν την ψευδευλάβεια των "παπαδανθρώπων"! Κυριότερη αρετή τους η υποκρισία. Αυτοί αποτελούν τη μάστιγα του Όρους! Σταυροκοπιούνται ασταμάτητα, συμπεριφέρονται σα στο σπίτι τους και μόλις βαρεθούν επιστρέφουν στον κόσμο, για να διηγηθούν "θαυμαστές ιστορίες" και να μπαφιάσουν τους άλλους με παραφουσκωμένα λόγια, δήθεν "πνευματικά"...
Υπάρχουν και κάποιοι ολιγάριθμοι που επιθυμούν να μελετήσουν τις βιβλιοθήκες του. Έλληνες και ξένοι, ιστοριοδίφες, ιστοριογράφοι, παλαιογράφοι ... αποτελούν τη μερίδα των εκλεκτών! Πηγαίνουν εκεί για να μοχθήσουν και να προαγάγουν, αν το μπορέσουν, την επιστημονική έρευνα.
Ακόμα λιγότεροι είναι οι αληθινά ευλαβείς! Που νιώθουν την ανάγκη, ανοίγοντας σύντομες παρενθέσεις στη βιοτική τους μέριμνα, να επικοινωνήσουν με τον εσωτερικό κόσμο του Όρους.

4 σχόλια:

spyros1000 είπε...

ΑΚΡΙΒΩΣ...
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΑΚΙ Η ΔΙΑΚΟΠΕΣ....

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν και κάποιοι που πάνε επειδή του αρέσει, χωρίς να ξέρουντι ακριβώς είναι αυτό που τους έλκει και ούτε το ψάχνουν..
Είναι οι αταξινόμητοι...

Haris είπε...

Εχει και μερικούς που πάνε για να παραδειγματιστούν από την κλίση μερικών εσωτερικών ανήφορων, και που δεν τους νοιάζει το τέλος του ανηφόρου (που ακόμα και στο Όρος, είναι σπάνοι αυτοί). Αυτούς δεν τους σχολιάσες όμως.

o βασιλιάς του δάσους είπε...

prin deka xronia piga gia proti fora...
kai efiga meta apo oxto...
einai enas mageftikos topos kai i agapi me tin ierotita twn monaxwn,svinoun kapia apo ta ''kaka'' tou.
pantos akoma kai oi periplanites tou ''isaggelois''.akoma kai aftoi ofelounte.
alloste na min ksexname pos afto pou ergazete gia tin sotiria tis psixis einai o 8eos, kai o 8eos esti agapi,
kai agapi esti sinxoresi kai tous arostous 8erapefsate.
opote kai aftous pou pigenoun apla gia tourismo stin ousia o 8eos pali ergazete meso tin skepsi tous kai tous fotizi ston katalilo gia aftous kairo.


eseis an pate...

sas simvoulevw na pate stin korifi tou a8ona stin erimo...
sta ali8ia den exei kamia sxesei me to ti kanoun oi aloi..
ma ekei ipios mini gia ligo 8a siniditopoiisei pola pragmata, kai ofelima gia ton eafto tou.