Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Εισακούγονται οι προσευχές μας; (Γ' Η άποψη του Χρυσοστόμου)

«Να προσευχόμαστε με αγνά ελατήρια. Να μην ζητάμε υλικά αγαθά αλλά αυτό που πράγματι μας οφελεί! Ο Σολομών εισακούσθηκε γιατί, όπως είπε ο Κύριος, «δεν εζήτησες πλούτη ούτε τον θάνατο των εχθρών σου»...
Επειδή πολλές φορές ζητάμε πράγματα επιβλαβή, ο Θεός που γνωρίζει καλύτερα από μας το συμφέρον μας, δεν εισακούει την προσευχή μας κι έτσι, με την άρνησή Του, μας οφελεί χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε!
Άλλες πάλι φορές αναβάλλει την ικανοποίηση των αιτημάτων μας όχι για να υποφέρουμε αλλά για να μένουμε διαρκώς συνδεδεμένοι μαζί του καθώς αμέσως μόλις εισακουσθούμε και ικανοποιηθούμε παύουμε να προσευχόμαστε θερμά ...»

6 σχόλια:

Meropi είπε...

Όταν λες Χρυσόστομο φαντάζομαι εννοείς ένα από τους 3 Ιεράρχες.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι προσευχές μας γίνονται για να νιώσουμε εμείς καλύτερα, όχι για να εισακουστούμε.
Και βέβαια δεν πιστεύω στα λόγια του Χρυσόστομου. Οι μανάδες που ζητούν να γίνουν καλά τα παιδιά τους ζητάν πράγματα επιβλαβή και δεν τις ακούει ο Ύψιστος;; Ούτε βέβαια πιστεύω ότι ο Θεός αναβάλλει την ικανοποίηση μας για να μένουμε συνδεδεμένοι μαζί του...Πολύ συμφεροντολογικό μου ακούγεται αυτό.

Jason είπε...

Δηλαδή ο Ύψιστος κάθεται και το σκέφτεται και λέει: "Άμα του την κάνω τη χάρη τώρα, θα με παρατήσει και θα φύγει, όπως εκείνος ο μπογιατζής που του έδωσα τα λεφτά προκαταβολικά όταν κάναμε εκείνο το μερεμέτι στο φράχτη του Παραδείσου και την άλλη μέρα είχε γίνει λούης. Αμ δε, σιγά μη με πιάνουν κορόιδο. Θα κάνουν λίγο υπομονή για να διατηρώ το ενδιαφέρον τους για μένα."
Και καλά, εγώ γελάω. Ο Χρυσόστομος όταν τα έλεγε αυτά, δε σκεφτόταν ότι έτσι είναι σα να λέει ότι ο Μεγάλος λίγο-πολύ φοβάται μη δεν τον έχουμε ανάγκη και του την κοπανήσουμε και γι' αυτό μας δουλεύει ψιλό γαζί;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Πρόκειται για τον Ιωάννη τον Χρυσόσστομο, έναν απ' τους τρεις Ιεράρχες!

Πάντως το πνεύμα των λόγων του είναι το εξής: ο Θεός γνωρίζει πόσο χρήσιμη είναι για τους ανθρώπους η επικοινωνία μαζί του και για το λόγο αυτό δεν ικανοποιεί πάντα τα αιτήματά μας, ώστε να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε μαζί του δια της προσευχής και να μην στερηθούμε την πνευματική ωφέλεια!

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Για μένα η σωστή προσευχή δεν αποτελείτε από αιτήσεις αλλά είναι μια πραγματική προσέγγιση.
Δεν αποτελείται από λέξεις αλλά από συναίσθημα.
Καλή μας βδομάδα
τσίου....

Αλητισσα είπε...

ΛΙστα για ψωνια δεχεται ο Μεγαλος;
Ασε μας ρε Ασκαρ..
Θα μας τρελανουν οι πατέρες της εκκλησιας..
ΥΓ κανε πιο ευκολα τα σχόλια να τα 'χωνω που και που στο Μεγάλο..

Haris είπε...

Δηλαδή, αν εγώ έχω ανάγκη από λεφτά γιατί ψοφάω της πείνας, δεν θα μου τα δώσει γιατί "δεν είναι σημαντικά";